Teste HIV la domiciliu pentru consumatorii de droguri

poza imunizare prin vaccinareInstitutul de Boli Infectioase „Matei Bals” va incepe de anul viitor un program in cadrul caruia consumatori de droguri injectabile sau cei care au renuntat la droguri, dar sunt infectati, vor beneficia de teste HIV la domiciliu. 

Prof.dr. Adrian Streinu-Cercel,managerul unitatii medicale a precizat ca pentru acest program vor fi achizitionate sase ambulante echipate cu tot ceea ce este necesar pentru testari, iar sase asistente vor face recoltarile.

„Sper ca din a doua parte a lunii ianuarie a anului viitor sa incepem acest program pentru a trata acesti pacienti si a-i monitoriza. Programul va functiona numai in Bucuresti si va cuprinde pentru inceput 150 de persoane”, a declarat prof. dr Streinu-Cercel intr-o conferinta de presa.

Managerul de la Matei Bals a intarit inca odata faptul ca Romania se confrunta cu o crestere a numarului de consumatori de droguri infectati cu HIV.

„Numarul utilizatorilor de droguri injectabile a crescut ingrijorator. Ei fac obiectul mai multor programe, inclusiv de testare gratuita. Abordarea acestora este insa mai dificila. De altfel, caile de transmitere in prezent pentru HIV si nu numai, ci si pentru hepatite cu virus B si C sunt cea sexuala si utilizarea de droguri injectabile, mai ales de etnobotanice”, a mai precizat dr. Streinu-Cercel, citat si de Agerpres.

Conform datelor facute public in cadrul conferintei de presa, in Romania, in ultimii 25 de ani  au fost afectate de HIV/SIDA 19.906 persoane si au fost inregistrate 6.540 de decese.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.