Teste gratuite pentru depistarea cancerului colorectal, la un spital privat

In luna mai a acestui an, Ponderas Academic Hospital a dat startul primului program integrat de screening dedicat cancerului colorectal din mediul privat, urmarind depistarea precoce a unuia dintre cele mai frecvente tipuri de cancer.

In cadrul programului, 3000 de teste imunochimice fecale (FIT) au fost puse la dispozitia pacientilor si distribuite gratuit, se precizeaza intr-un comunicat de presa.

Pana acum au fost distribuite gratuit 2.500 teste FIT, dintre care 1.700 au fost deja returnate si procesate. Au fost identificate 265 de rezultate pozitive, in urma carora au fost efectuate 100 de colonoscopii.

„Echipa medicala a realizat cu succes 24 de interventii endoscopice pentru tratarea unor leziuni precanceroase sau cu risc de malignizare (polipi colorectali) si 50 de proceduri minimal invazive pentru tratarea altor leziuni hemoragice (hemoroizi). Evaluarea din cadrul acestui program de screening continua in Centrul de Excelenta in Chirurgia Colorectala, au mai ramas 500 de teste gratuite”, scrie in comunicatul mentionat.

Testul imunochimic fecal FIT reprezinta o metoda de screening non-invaziva importanta si eficienta. Aceasta determina daca exista sangerari oculte (hemoglobina prezenta) in scaun – marker pentru anumite afectiuni intestinale, precum diverticuli, polipi, cancer colorectal. Simplu si usor de facut, testul FIT ofera un rezultat cantitativ relevant medical, care poate indica necesitatea unor explorari endoscopice complexe.

Se recomanda efectuarea anuala a testului pacientilor cu risc mediu de aparitie a cancerului colorectal, care fac parte din populatia asimptomatica peste 45 de ani.

Potrivit sursei citate, pacientii cu risc crescut pentru aceasta patologie grava, sunt cei cu un istoric familial de cancer colorectal sau polipi avansati, respectiv boli inflamatorii intestinale cu evolutie pe perioada lunga. Persoanele incluse in acesta categorie de risc crescut, necesita consult gastroenterologic si efectuarea colonoscopiei inainte de 45 ani.

Etichete: cancer colorectal, teste cancer colon, teste imunochimice fecale, colonoscopie

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.