Teste gratuite pentru depistarea astmului, in 150 de spitale

poza spirometrieIn cadrul campaniei de informare si constientizare “Astmul poate fi controlat” Societatea Romana de Pneumologie le ofera romanilor posibilitatea de a se testa gratuit pentru depistarea astmului, incepand din data de 12 mai, pana la finalul lui 2013, in 150 de spitale si clinici din Romania.

Persoanele interesate de aceste teste gratuite pentru depistarea astmului trebuie sa se programeze telefonic in prealabil si sa consulte lista spitalelor si a clinicilor care ofera aceste servicii, la adresa: www.invingeastmul.ro.
„Testul se numeste spirometrie, nu doare si nu necesita efort. Dureaza 5 minute, iar rezultatul se da pe loc” precizat presedintele Societatii Romane de Pneumologie, prof. dr. Florin Mihaltan.

Rezultatele testarii pentru astm bronsic in 2012

Societatea Romana de Pneumologie a desfasurat si in 2012 “Programul National de Educatie si Evaluare in Astm Bronsic si Bronhopneumopatie Obstructiva Cronica”, in 80 de centre din tara. In timpul programului au fost testati 37.036 pacienti, dintre acestia 55% fiind diagnosticati cu o afectiune pulmonara sau fiind depistati drept expusi unui risc crescut de a dezvolta o boala a plamanilor. Dintre pacientii bolnavi au fost descoperite 46% cazuri cu astm bronsic si 54% cazuri cu BPOC.

Astmul – caracteristici si riscuri

Astmul este o afectiune cronica a plamanilor, ce se manifesta prin probleme respiratorii, senzatie de sufocare, respiratie suieratoare, tuse iritativa. In cazul in care astmul nu este controlat prin tratament corespunzator, caile respiratorii se ingroasa, se umfla si se inflameaza, fiind mult mai sensibile la schimbarile din mediul inconjurator. In timpul crizei de astm mucoasa care captuseste caile respiratorii se ingusteaza, muschii acestora se contracta si astfel circulatia aerului este blocata.

In general, astmul prezinta simptome care variaza in timp si se agraveaza mai ales in timpul noptii si dimineata.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.