Testari pulmonare gratuite pentru depistarea BPOC

BPOC-TESTARI-PLAMANIBPOC (bronhopneumopatie obstructiva cronica) este o boala de plamani care cauzeaza anual moartea a 3 milioane de oameni1, la nivel mondial, si aproape jumatate dintre pacienti nu stiu ca au boala.

Este a patra cauza de deces, la nivel mondial. In Romania, aproximativ un milion de oameni sufera de BPOC.

In acest an, Ziua internationala a BPOC se desfasoara sub deviza NU E PREA TARZIU.

Daca ai senzatia brusca de lipsa de aer, NU E PREA TARZIU sa-ti intrebi medicul despre spirometrie.

Simptomele timpurii ale bolii nu sunt recunoscute, mai ales din cauza faptului ca tusea, senzatia de sufocare, oboseala par a fi consecinte firesti ale fumatului sau inaintarii in varsta.

Testarea pentru depistarea BPOC se numeste spirometrie, nu doare, dureaza cateva minute si masoara cantitatea de aer inspirata si expirata de o persoana, precum si timpul necesar inspiratiei si expiratiei.

In acest context, Societatea Romana de Pneumologie (SRP) desfasoara a saptea editie a campaniei sale Tu stii cati ani au plamanii tai?

Astfel, si in acest an se vor face testari gratuite in weekendul 21-22 noiembrie. Bucurestenii sunt invitati sa-si testeze capacitatea pulmonară la cortul special amenajat in Parcul Tineretului, la intrarea Sincai, in intervalul orar 9-17.

In cadrul campaniei similare desfasurate anul trecut, au fost efectuate 1920 de spirometrii si au fost diagnosticati 540 de pacienti cu BPOC.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.