Testari gratuite pentru hepatita B si C la recomandarea medicului de familie

Testele pentru hepatita B si C se pot face gratuit la recomandarea medicului de familie, a precizat, miercuri, prof. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infectioase ‘Matei Bals’.

„Trebuie sa facem un efort un an doi, trei astfel incat sa dam tuturor posibilitatea sa se testeze si dupa aceea evident sa le dam dreptul si accesul la terapie pacientilor cu hepatita B si C. Incepand cu aprilie anul trecut, medicul de familie are posibilitatea sa faca acest lucru gratuit pentru persoanele de pe lista’, a afirmat dr. Streinu Cercel potrivit Agerpres.

Mesajul transmis de medic celor care au avut contacte sexuale neprotejate a fost sa se testeze.

„Daca nu va puteti testa prin medicul de familie, scoateti 17 sau 20 de lei si testati-va! Testarea este anonima, dar in momentul in care afla (ca are boala – n.r.), are posibilitatea sa intre pe scheme terapeutice, sa stabilizeze infectia si sa duca o viata normala si sa nu transmita la altii. Daca pentru HIV exista o specificatie clara in legislatie: daca transmit in mod constient virusul unei alte persoane fara sa informeze persoana respectiva, sunt pasibili cu inchisoarea pana la zece ani, pentru virusul hepatitic C si virsul hepatitic B, aceasta problema nu exista. Dar e o problema pentru ei: nu se testeaza, dezvolta hepatita cronica, ciroza hepatica, hepato carcinom”, a mai explicat Streinu Cercel conform sursei citate.

Daca ai intrebari despre hepatita, adreseaza o intrebare online iar medicii nostri iti vor raspunde AICI.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.