Testari gratuite pentru depistarea afectiunilor pulmonare


In luna mai, anul acesta, specialistii din toata lumea marcheaza a 20-a editie a Zilei Internationale de Lupta Impotriva Astmului. La Bucuresti, in weekendul 12-13 mai, in Parcul Tineretului au loc testari gratuite pentru depistarea afectiunilor pulmonare (spirometrii).

Anca Rusen

Editia 2018 a campaniei de informare si educare, numita „Niciodata prea devreme, niciodata prea tarziu. Orice moment este potrivit pentru abordarea bolilor cailor respiratorii”, organizata de Societatea Romana de Pneumologie ISRP), se desfasoara in perioada 4-13 mai. In aceasta perioada au loc actiuni de informare si educatie medicala a populatiei. Mai mult, in weekendul 12-13 mai, intre orele 9.00-17.00, in Parcul Tineretului din Bucuresti, la intrarea dinspre Cafeneaua Actorilor, vor avea loc testari gratuite pentru depistarea afectiunilor pulmonare (spirometrii).

Ce este astmul?

Astmul este o boala cronica ce afecteaza caile respiratorii si se manifesta printr-o hiper-reactivitate bronsica. Aceasta faciliteaza aparitia unor episoade recurente de tuse, dispnee, anxietate, in special noaptea si dimineata devreme. Afectiunea nu poate fi vindecata, dar cei diagnosticati cu astm pot duce o viata normala, activa, daca respecta cateva reguli simple.

Astmul este cea mai frecventa boala cronica la copii. Acesta este unul dintre motivele pentru care incidenta este mai mare la aceasta categorie de varsta: 55% dintre copiii diagnosticati cu astm au avut la un moment dat un atac, fata de 49% dintre adultii cu aceeasi afectiune.

Astmul este controlabil!

Conform celui mai recent studiu al Societatii Europene de Pneumologie (ERS), in fiecare saptamana, 1 din 5 pacienti cu astm sever sufera o criza atat de grava, incat nu poate solicita ajutor. Aceste lucruri, spun specialistii, se intampla, fiindca pacientii nu stiu ca pot duce o viata normala daca isi iau tratamentul si evita factorii de risc.

Daca unii factori de risc nu pot fi controlati (cum ar fi sexul – femeile fac mai des astm decat barbatii – sau istoricul familial de alergii sau astm bronsic – frecvent, persoanele cu astm bronsic au rude care se confrunta cu aceeasi afectiune sau sunt alergice), exista un numar de factori de risc care pot fi controlati si care, deci, ar putea fi evitati astfel incat sa le imbunatateasca pacientilor calitatea vietii.

Principalii factori de risc controlabili sunt:

• fumatul: aproximativ jumatate dintre cazurile noi de astm apar la fumatori;
• factorii de mediu: astmul ocupational poate aparea ca o reactie la anumiti alergeni de la locul de munca;
• praful: expunerea la praf este asociata cu un risc crescut de astm bronsic;
•gandacii: s-a demonstrat ca oamenii care traiesc in case infestate cu gandaci au de patru ori mai multe sanse sa faca astm decat ceilalti;
•alti alergeni de casa: praf de casa, acarieni.

6% dintre romani sunt diagnosticati cu astm

In Romania, conform specialistilor de la SRP, intre 800.000-1.000.000 de pacienti sunt diagnosticati cu astm, adica aproximativ 6% din intreaga populatie. Conform unui Document al Societatii Europene de Pneumologie, la nivel european, numarul de persoane cu astm bronsic ajunge la 30.000.000, iar dintre acestia, aproape 20% sufera de astm sever.
La nivel mondial, peste 235 de milioane de persoane au astm

Conform estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), 235 de milioane de persoane sufera de astm bronsic. Boala provoaca respiratie suieratoare, senzatie de stramtorare la nivelul pieptului si tuse. Desi afectiunea nu poate fi vindecata, aceasta poate fi tinuta sub control prin reducerea si prevenirea atacurilor de astm, denumite si episoade.

Astmul apare in toate tarile, indiferent de nivelul de dezvoltare. Peste 80% dintre decesele cauzate de boala au loc in tarile cu venituri mici si cu venituri medii inferioare.

„Anul acesta, specialistii din toata lumea marcheaza a 20-a editie a Zilei Internationale de Lupta Impotriva Astmului. In acest rastimp, la nivel mondial s-au intreprins numeroase actiuni menite sa imbunatateasca viata persoanelor cu astm. De peste 10 ani, Societatea Romana de Pneumologie organizeaza actiuni de informare si prevenire a astmului, iar efectele sunt incurajatoare: tot mai multi pacienti sunt dornici sa afle mai multe informatii despre bolile respiratorii, iar tot mai multi cer sa faca o spirometrie chiar si la un control de rutina. Si in acest an, in weekendul 12-13 mai locuitorii Bucurestiului pot merge sa isi faca spirometrii gratuite in Parcul Tineretului” a declarat in cadrul conferintei de presa, prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, presedintele Societatii Romane de Pneumologie.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.