Testarea si accesul la tratament in cazul hepatitelor virale au fost puternic afectate de pandemia COVID-19

Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO) atrage atentia asupra diminuarii mijloacelor de gestionare a afectiunilor hepatice in Romania. Intr-un comunitat de presa, organizatia avertizeaza cu privire necesitatea de a spori informarea si screeningul pentru hepatitele virale pentru a preveni cresterea numarului de pacienti cu hepatita in urmatorii ani.

Potrivit sursei citate, maasurile restrictive impuse de actuala pandemie au incetinit considerabil obiectivul OMS de eradicare a acestei boli virale la nivel international pana in 2030. In Romania, efectele negative se vad, in prima faza, in numarul persoanelor testate si diagnosticate in ultimul an, iar in a doua faza in numarul romanilor inscrisi pentru tratament.

In programul destinat pacientilor cu hepatita C, doar o treime din cei peste 17.500 de pacienti posibili, pentru care exista bugetare pe actualul contract cost-volum-rezultat, au accesat schemele de tratament existente. Programul a fost prelungit de autoritati cu doua luni, pana la 31 martie 2021.

„In opinia noastra, trebuie sa ne concentram eforturile pe trei directii: imbunatatirea procesului de testare, asigurarea accesului la tratament si alinierea Romaniei la cele mai noi scheme de tratament. In privinta testarii exista mai multe solutii pe care este necesar sa insistam: campaniile publice si/ sau private, dar mai ales diagnosticarea cu ajutorul medicilor de familie. Legat de accesul la tratament, principala ingrijorare priveste programul cu interferon free pentru pacientii cu hepatita virala C. Apelul nostru catre autoritati este sa nu exista intreruperi intre contractele cost-volum-rezultat, asa cum s-a intamplat anii trecuti. Fie ca se prelungeste actualul contract, fie ca autoritatile vor semna altul in cel mai scurt timp, asigurarea continuitatii trebuie sa fie un obiectiv prioritar. Cea de-a treia directie, dar nu ultima, pe care o sustinem are in vedere folosirea celor mai noi molecule in tratamentul pacientilor cu hepatita virala C prin trecerea la medicamentele de ultima generatie, pangenotipice o data cu noul contract. Majoritatea tarilor din UE a adoptat ultimele tipuri de medicamente si consideram ca si romanii au acest drept. Pentru pacientii cu hepatita B sau B plus Delta, prin asigurarea cadrului legislativ necesar, este nevoie de acces la studiile clinice, respectiv noile terapii, de indata ce acestea au fost aprobate de Agentia Europeana a Medicamentelor”, a declarat Marinela Debu, presedinte APAH-RO.

„Odata ce legea bugetului a fost promulgata, a fost deschisa calea pentru demararea negocierilor pentru noi contracte cost-volum-rezultat, aceasta actiune reprezentand prioritatea noastra in privinta hepatitelor. Vom face tot posibilul sa evitam perioadele de pauza. De asemenea, analizam oportunitatea introducerii medicamentelor pangenotipice in cadrul noilor contracte. La sfarsitul lunii martie, vom putea reveni cu mai multe raspunsuri”, a precizat si Adrian Gheorghe, presedinte CNAS.

Toate aceste aspecte au fost discutate in cadrul evenimentului de presa – ”HelpC – Drumul spre eliminare incotro? Efectele pandemiei COVID-19 si situatia actuala”, organizat online de APAH-RO, miercuri, 03 martie, si la care au participat autoritati publice si medici specialisti.

„Perioada de pandemie a avut ca efect incetinirea sau stoparea principalelor programe destinate bolilor transmisibile cum este si hepatita, ceea ce a condus la consecinte dramatice in toate tarile din lume. De exemplu, Romania ramane fruntasa in Europa in ceea ce priveste numarul pacientilor cu ciroza, dar si al deceselor cauzate de ciroza. De asemenea, succesul programului fara interferon destinat pacientilor cu hepatita C a scazut considerabil. La 1 ianuarie 2021, doar 35% din actualul contract fusese acoperit. De aceea, testarea, diagnosticarea si intrarea pe tratament reprezinta un proces ce trebuie reluat in tara noastra pentru a lupta eficient impotriva hepatitelor virale. Mesajul nostru, al specialistilor, catre pacienti este de a se prezenta fara teama la medic, iar catre autoritati de a asigura acces universal, simplificat si nediscriminatoriu la tratament, dar si o finantare corespunzatoare,” a declarat Liana Gheorghe, medic primar gastroenterolog, sef sectia a III-a Gastroenterologie-Hepatologie, Institutul Clinic Fundeni, Bucuresti.

Pe de alta parte, asociatia solicita autoritatilor difuzarea mai multor informatii de interes public pentru pacientii cu diferite afectiuni hepatice privind necesitatea vaccinarii, in special in cazurile grave ale bolilor hepatice.

Etichete: diagnostic boli hepatice, tratament hepatita, hepatita virala

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.