Testarea pentru virusurile hepatitice salveaza vieti


La nivelul regiunii europene OMS, se estimeaza ca 13,3 milioane de persoane traiesc cu virusul hepatitic B, iar 15 milioane cu virusul hepatitic C. Anual, hepatitele B si C genereaza peste 120.000 de decese, principalele cauze fiind ciroza hepatica si cancerul.

Anca Rusen

Pe plan global, hepatita B este responsabila pentru 26% din decesele asociate cirozei si pentru 37% din decesele asociate cancerului hepatic. In acelasi timp, hepatita C este cauza pentru 29% din decesele asociate cirozei si pentru 42% din decesele asociate cancerului hepatic.

In cadrul campaniei desfasurata de APAH-RO in Romania peste 1.000 numar de persoane care traiesc in conditii socio-economice dificile sau se afla in zone defavorizate, cu acces limitat la servicii medicale, vor fi testate cu teste clasice de sange si teste rapide.

“Se estimeaza ca aproximativ un milion si jumatate de romani traieste cu virusurile hepatitice B si C. Este obligatorie facilitarea testarii pentru ca o diagnosticare timpurie poate salva vieti prin prevenirea dezvoltarii cirozei si a cancerului hepatic. Multi nu se testeaza pentru ca nu prezinta simptome sau isi spun ca riscul de a avea hepatita este mult prea mic. Acestea nu pot fi argumente valide deoarece, in cazul hepatitelor, simptomele pot sa nu se manifeste ani la rand! Pentru campania din acest an ne vom indrepta catre persoanele care prezinta un potential ridicat de infectare si un grad redus de diagnosticare din diverse motive”, a declarat Marinela Debu, presedinte APAH-RO.

In cadrul „Saptamanii Romanesti a Testarii”, campanie organizata in perioada 18-25 mai, Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO) va asigura, prin intermediul partenerilor sai, testarea persoanelor aflate in situatii defavorizate din Brasov (sediul Fundatiei Bucuria Darului, 22 mai), Turda (cartier Poiana, judetul Cluj, 25 mai), judetul Giurgiu (comuna Stanesti, 21 mai) si judetul Suceava (localitatea Vicovul de Sus).

”Dupa un numar de ani in care am militat pentru o saptamana in plus a testarii cu focus mai mult pe hepatite, in acest an ELPA impreuna cu INTEGRATE Joint Action lanseaza proiectul pilot a Saptamanii Europene a Testarii desfasurata primavara. In timpul Saptamanii Testarii Hepatite-HIV speram sa creste notorietatea privind importanta testarii hepatitelor B si C si a virusul HIV. Trebuie sa nu uitam ca testarea poate reduce semnificativ costurile din sistemul de sanatate prin diagnostigarea in stadii incipiente ale afectiunilor,” a declarat Tatjana Reic, presedinte ELPA.

Actiunile desfasurate in cadrul ”Saptamanii Europene a Testarii Hepatite – HIV – proiect pilot”, sunt in acord cu obiectivul OMS de eliminare a hepatitelor virale pana in anul 2030. Mai multe informatii despre fiecare actiune de testare in parte vor fi afisate pe site-ul APAH-RO (www.hepato.ro)

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.