Testare genetica la cancerul de san – un program ce s-ar putea prelungi

 

Proiectul ‘Testarea genetica la cancerul de san in stadii incipiente’ ar putea fi prelungit cu doi ani, pana in 2021, avand in vedere ca pana in septembrie 2019 s-au inregistrat aproximativ 21% din numarul de beneficiare estimat, relateaza Agerpres.

Conform unui proiect care urmeaza sa fie dezbatut, bugetul multianual al proiectului va fi de 17 milioane de lei, pentru perioada septembrie 2018 – decembrie 2021, pentru aproximativ 1.000 de beneficiari.

In forma initiala a proiectului era prevazut tot un buget multianual de 17 milioane de lei, pentru un numar de aproximativ 1.000 de beneficiari, insa pentru perioada septembrie 2018 – decembrie 2019.

Potrivit referatului de aprobare, pana la 30 septembrie 2019, conform statisticilor, un procent de aproximativ 21% din numarul total de beneficiari s-au inregistrat in aplicatia online, au depus dosarul si au beneficiat de sprijinul financiar amintit. Modificarea perioadei de implementare nu genereaza costuri noi in procesul de implementare a proiectului, reiese din document, conform sursei citate.

Programul se adreseaza pacientelor diagnosticate cu cancer de san, care au indicatie medicala eliberata de un medic specialist oncolog privind efectuarea de testare genetica. Sprijinul consta in decontarea unei proceduri medicale de test molecular in valoare de 17.000 lei/ beneficiar, sub forma de voucher.

Conform PMB, analiza statistica realizata de medicii specialisti privind raportul cost-eficienta in urma utilizarii testarii genetice evidentiaza un castig de 2,2 ani in speranta de viata a pacientei daca se realizeaza analiza optiunilor de tratament.

Un studiu al Societatii Americane de Oncologie Clinica (ASCO) arata faptul ca, folosind testarea genetica, chimioterapia poate fi evitata la aproximativ 70% dintre femeile cu cancere in stadii incipiente cu anumite caracteristici. Atat in Franta, cat si in Olanda, testarea genetica este acoperita prin sistemul de asigurari de sanatate, mentiona PMB.

Etichete: cancerul la san, cancer mamar, testare genetica cancer, vouchere teste medicale, teste cancer

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.