Test ultrarapid pentru detectarea Covid-19

Doua companii tehnologice din Finlanda au dezvoltat un tip de test ultrarapid, similar alcoolmetrelor, care ar permite detectarea coronavirusului in aerul expirat in doar doua minute, potrivit EFE.

Dispozitivul a fost dezvoltat de Forum Virium Helsinki, o companie publica de inovatie tehnologica, in colaborare cu compania Deep Sensing Algorithms, responsabila cu analizarea nivelului de fiabilitate a diagnosticului utilizand inteligenta artificiala (IA), relateaza si Agerpres.

Testele de fiabilitate ale noului test vor incepe la centrele de sanatate din Helsinki si Kazahstan si ulterior vor fi extinse in Olanda si SUA.

„Daca este eficient, acest dispozitiv poate deveni testul pentru coronavirus cel mai rapid si mai ieftin din lume”, noteaza compania intr-un comunicat, potrivit surselor citate.

Pentru a efectua testul, pacientul trebuie sa sufle intre doua si patru ori timp de 30 de secunde in dispozitiv, ai carui nanosenzori detecteaza si masoara compusii organici volatili (COV) – biomarkeri generati de metabolismul uman – in aerul expirat.

Dupa primirea mostrei, dispozitivul trimite datele unui server unde algoritmul bazat pe AI le analizeaza si stabileste diagnosticul in doar 2 minute.

Companiile finladeze intentioneaza sa inceapa cat mai curand productia dispozitivului si sa-l lanseze pe piata in luna august. Pretul unuia este estimat, la acest moment, la circa doi euro.

Etichete: test covid, test rapid covid, test coronavirus

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.