Test pentru aflarea riscului de a dezvolta cancer pulmonar

Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) si Societatea Nationala de Medicina de Familie (SNMF) lanseaza un test online prin care orice persoana poate afla daca se afla in categoria persoanelor cu risc de a dezvolta cancer pulmonar.

Testul online este lansat de Ziua Mondiala de Lupta impotriva Cancerului, zi ce se marcheaza anual pe data de 4 februarie.

„Testul poate reprezenta un prim pas in procesul de informare despre cancerul pulmonar. Acesta se bazeaza pe doar 10 intrebari la care se poate raspunde in mai putin de 5 minute. In cazul in care persoana care face testul intra in grupul de risc pentru cancer pulmonar, se recomanda un consult la medicul de familie. Acest test nu pune un diagnostic medical, ci reprezinta un instrument accesibil de constientizare a riscurilor de a dezvolta o boala grava, cat si un indemn la actiuni de preventive”, a declarat Cezar Irimia, presedinte FABC, potrivit unui comunicat de presa.

Vizita la medicul de familie in mod regulat si investigatiile recomandate de catre acesta pot reprezenta oportunitati importante de identificare a cancerului pulmonar in stadii incipiente.

„Rolul medicului de familie este extrem de important, fiind primul punct de contact al pacientului cu sistemul de sanatate si cel care poate interpreta simptomele si evalua riscul de cancer pulmonar, in functie de care poate trimite pacientul catre un medic pneumolog pentru un diagnostic de precizie. Recomand persoanelor ce manifesta o tuse persistenta, respiratie ingreunata, scadere in greutate, sa mearga la medicul de familie pentru un consult amanuntit. Din perspectiva politicilor de sanatate, se impune implementarea unei proceduri accelerate de diagnostic, pentru a elimina timpii ce se pierd de la identificarea simptomelor specifice la diagnosticare si mai apoi tratament”, a declarat dr. Dina Mergeani, presedinte al Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF), conform comunicatului.

Anual, in Romania sunt diagnosticate peste 11.000 de cazuri noi de cancer pulmonar. Potrivit statisticilor, 75% dintre acestea sunt in stadii avansate, atunci cand si optiunile terapeutice sunt limitate. Datele oficiale arata ca peste 10.000 de persoane si-au pierdut viata in 2018 din cauza acestei afectiuni.

Etichete: risc cancer pulmonar, test cancer pulmonar, test plamani, test online

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.