Test de urina pentru stabilirea varstei biologice a corpului


Un simplu test de urina ar putea dezvalui varsta reala a corpului, rezultatul indicand ”anii” biologici si nu pe cei cronologici, informatie ce poate contribui la evaluarea riscului de afectiuni asociate varstei si chiar de deces, relateaza UPI citand un studiu realizat in China.

Testul identifica prezenta unei substante – numita marker sau indicator biologic – care dezvaluie nivelul leziunilor la nivel celular aparute in urma unui proces cunoscut drept stres oxidativ. Odata cu inaintarea in varsta nivelurile din urina ale acestei substante cresc, noteaza si Agerpres.

”Pe masura ce imbatranim, leziunile cauzate de stresul oxidativ se accentueaza si astfel nivelurile indicatorilor oxidativi cresc”, a explicat cercetatorul Jian-Ping Cai din cadrul Centrului National de Gerontologie al Spitalului din Beijing, coautor al studiului.

Oamenii imbatranesc in ritmuri diferite, in functie de intensitatea leziunilor la nivel celular influentate de factori diversi precum genele mostenite, stilul de viata si mediul inconjurator, conform oamenilor de stiinta.

In cadrul acestui studiu, cercetatorii s-au concentrat pe un biomarker al stresului oxidativ numit 8-oxo-7,8-dihydroguanosine (8-oxoGsn). Ei au masurat nivelurile acestuia in mostre de urina prelevate de la peste 1.200 de persoane din China, cu varste intre 2 si 90 de ani, si au descoperit o crestere dependenta de varsta a acestui indicator la subiectii de 21 de ani si peste aceasta varsta.

”Prin urmare, 8-oxoGsn urinar este un nou indicator promitator al (evaluarii) varstei”, a adaugat Cai intr-un comunicat de presa.

„8-oxoGsn urinar poate dezvalui starea reala a organismelor noastre, cu mai mare precizie decat varsta cronologica, si ne poate ajuta sa prognozam riscul de aparitie a afectiunilor asociate varstei”, a mai spus cercetatorul citat de sursele mentionate.

Studiul a fost publicat marti in jurnalul Frontiers in Aging Neuroscience.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.