Noi terapii de tratare a pacientelor cu cancer mamar

Potrivit staticilor, una din 8 femei se imbolnaveste de cancer mamar de-a lungul vietii. In Romania sunt diagnosticate anual 7.000 de femei cu aceasta maladie.
Medicii atrag atentia ca o suspiciune de cancer mamar trebuie verificata cat mai repede. Cu cat boala este depistata mai devreme, cu atat sansele de supravietuire sunt mai mari.

„Daca intelegi totul despre boala iti va fi mai usor sa rezolvi problema. Daca pacientele nu stiu ce este dusmanul din fata lor, se vor teme de viitor, dar daca vor sti cum sa lupte totul va fi mai usor”, declarat Prof. dr. Tamer Karsidag, medic specialist in chirurgie generala, potrivit Digi24.

Specialistii mai sunt de parere ca este important ca fiecare caz sa fie analizat de o echipa multidisciplinara si, la fel de important este ca o pacienta sa ceara mai multe opinii pentru ca diagnosticul sa fie corect.

„Noi lucram in echipa la spitalul la care lucrez. Pe langa chirurgul generalist este si un oncolog, un anatomopatolog, un medic specializat in radiologie, un chirurg plastician si de asemenea un psihiatru”, mai spune prof. dr. Tamer Karsidag, medic specialist in chirurgie generala, potrivit Digi24.

De exemplu, in cazul unei operatii, medicul specializat in anatomie patologica poate da informatii pretioase.

„De exemplu cati milimetri de tesut sanatos am scos? Si cum sunt marginile? Daca nu sunt celule canceroase pe margini inseamna ca am facut operatia bine. Daca nu, operatia trebuie continuata.”, precizeaza in continuare specialistul.

Tot in timpul interventiei pot fi analizati si ganglionii. Astfel se evita extirparea totala, fara a fi de fapt nevoie.

„Scoatem primul ganglion din zona axilei. In timpul operatiei este analizat si daca exista celule canceroase se scot toti ganglionii din aceasta zona. Daca nu sunt celule canceroase in primul, inseamna ca nici ceilalti nu au”, afirmat dr. Tamer Karsidag.

De asemenea, o noutate in tratarea cancerului mamar este doza unica de radioterapie, administrata chiar in timpul operatiei, imediat dupa ce tumora a fost indepartata. Astfel, tratamentul incepe mai repede si durata lui este redusa, mai scrie sursa citata.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.