Terapie pentru pacientii cu afectiuni de circulatie venoasa: purtarea de ciorapi compresivi

ciorapi-compresiviSunt tot mai multi pacienti care au probleme de circulatie venoasa la nivelul picioarelor. Media de varsta a romanilor carora li se pun diagnostice precum varice, tromboflebita, ulcer de gamba sau care sufera pur si simplu de umflarea picioarelor din diferite motive, este tot mai scazuta.

Daca pana acum cativa ani, pacientii care sufereau de probleme de circulatie venoasa aveau varste medii, acum au chiar si 20, 25 de ani.

Cauzele unei insuficientei venoase cronice sunt mai multe, printre care si factori genetici, mosteniti ereditar. Alti factori sunt de mediu, traumatisme sau accidente la care se adauga obezitatea, modificarile hormonale precum sarcina, menopauza, pubertatea, sporturile grele sau expunerea la temperaturi ridicate ori fumatul.

De cativa ani, in Romania exista un timp de terapie pentru astfel de afectiuni, care presupune purtarea unor ciorapi medicali cu compresie.

Pacientii cu probleme de circulatie venoasa trebuie mai intai sa fie consultati de un medic, apoi sa faca un examen la medicul cardiolog sau radiolog.

Analiza care ajuta la depistarea acestor afectiuni se numeste eco-Doppler. Este un examen imagistic ecografic al vaselor sangvine, combinat cu explorarea functionala a circulatiei sangvine in arterele si venele respective cu ajutorul sistemului Doppler. In cazurile ideale, acolo unde exista posibilitatea, se recomanda chiar si o consultatie la un chirurg vascular.

„Un pacient are nevoie in primul rand sa fie consultat de catre un medic, ori poate folosi o pereche de ciorapi cu un prim nivel de compresie, preventiv. Indicatia pentru acest nivel este profilaxia bolii venoase la pacientii cu risc. Pacientul la risc este cel caruia i se umfla picioarele doar cateodata, cand sta mai mult in picioare sau atunci cand calatoreste mai mult cu autobuzul, spre exemplu. Sau, pacienta, pentru ca este o boala mai des intalnita la femei, a carei mama sau bunica a suferit de varice si observa deja ca li se umfla picioarele”, afirma medicul Ion Petrovai, unul dintre primii medici din Romania certificati in acest tip de terapie compresiva.

De fapt, dupa un diagnostic clar de afectiune de circulatie venoasa, orice medic poate sa recomande acest tip de terapie compresiva cu ciorapi medicali in limita intelegerii patologiei pacientului. Chiar si medicul de familie poate face asta in momentul in care este convins ca acesta este tratamentul care se potriveste pacientului.

Potrivit doctorului Ion Petrovai, pentru cine asculta si aplica recomandarile medicului, in cazul purtarii ciorapilor cu compresie, rezultatele sunt bune in 90% dintre cazuri.

Rezultate bune inseamna:
-piciorul/ picioarele nu se mai umfla
-dispare durerea
-scade oboseala ( implicit acea senzatie de picioare grele)

Odata cu un diagnostic pus si o recomandare de a purta ciorapi compresivi, pacientul trebuie sa-i poarte in fiecare zi atat timp cat are un stil de viata activ, care il obliga sa stea in picioare.

O pereche de astfel de ciorapi compresivi de calitate, in functie de lungime, are un pret de pornire intre 150 – 200 de lei si purtata zilnic poate rezista mai bine de sase luni.

„Se intampla de foarte multe ori ca pacientul sa mearga intr-o farmacie, farmacistul sa-i dea ce are si sa nu faca masuratorile potrivite. Atunci, pacientul incearca, vede ca nu i se potriveste si ca nu-i poate purta, se descurajeaza si poate spune : Am incercat si nu a mers. Am avut multe cazuri de pacienti care au luat ciorapi nepotriviti”, mai spune doctorul Ion Petrovai, medic specialist in terapia compresiva cu ciorapi medicali.

„Se doreste mai mereu calea simpla si usoara, dar nu prea exista una. Multi pacientii ajung cand nu mai pot la aceasta solutie. Pot sa va dau exemplul unei doamne care a venit de curand la mine si care avea o reteta pentru ciorapi data de catre medicul care i-a facut ecograful Doppler inca de acum doi ani, dar nu i-a luat. A luat medicatia care este mai cunoscuta si care a ajutat-o intr-o anumita masura, dar acum a vazut ca nici aceasta nu mai functioneaza. Cu vremea calduroasa din ultimele saptamani au inceput sa i se umfle picioarele si atunci s-a gandit ca poate ar trebui sa-si ia ciorapi. A venit la mine, am consultat-o si i-am recomandat tipul de ciorap de care avea nevoie. De foarte multe ori, ciorapii sunt vazuti ca un mod de tratament la care se apeleaza in ultima instanta”, mai completeaza medicul.

Foarte important de stiut este ca pacientii cu afectiuni cardiace trebuie sa aiba acordul cardiologului sa poarte ciorapii compresivi. Purtarea ciorapului poate sa forteze inima.

„Am avut situatii in care am trimis pacientul inapoi la cardiolog pentru a-l intreba daca poate sa poarte ciorapi compresivi. De cateva ori mi s-a raspuns ca poate, dar sa fie de compresie mai mica, pentru a nu forta inima. Pe intelesul pacientilor, sangele care pleaca din picior se duce la inima, iar daca inima nu este pregatita sa preia acest flux, pot aparea probleme, mai ales la persoanele cu insuficienta cardiaca”, precizeaza dr. Petrovai.

De asemenea, este contraindicat pentru un pacient sa doarma cu acesti ciorapi compresivi in picioare, pentru ca prin purtarea acestora se creaza o presiune a sangelui, existand chiar un pericol de AVC.

Terapia cu ciorapi compresivi exista in Romania de aproximativ opt ani, de cand primii medici s-au specializat in strainatate. Acum, in capitala exista cateva zeci de astfel de cabinete, iar in tara si mai putine.

„Aceast tip de terapie este nou in Romania, dar in tari precum Germania sau Elvetia este cunoscuta de mai bine de 50 de ani. Din pacate, la noi in tara, la Universitatea de Medicina nu se studiaza aceasta terapie. Nici la Bucuresti, nici la Cluj. Eu, spre exemplu, am terminat studiile la Cluj, dar nu am studiat asa ceva. Am cunoscut aceasta terapie mergand la congrese in strainatate unde am vazut, am intrebat, apoi am citit si am discutat cu producatorii de ciorapi compresivi. A trebuit sa fiu certificat pentru aceasta terapie in Germania, pentru ca in Romania, la acel moment nu exista nimeni care sa o cunoasca suficient de bine”, a mai declarat pentru edumedical.ro, dr. Ion Petrovai.

Ciorapii medicali cu compresie se impart in patru categorii, in functie de puterea de compresie. La aceasta ora, tratamentul cu ciorapi compresivi, fiind unul relativ nou, nu este compensat.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

3 de intrebari si raspunsuri

  • Cristina spune:

    Fiti va rog amabil , am purtat ciorapi compresivi recomandati de medic pana la genunchi 2 zile. Dupa 2 zile au inceput durerile la genunchi si in spatele genunchiului , mu ,ai pot merge bine cu piciorul din cauza genunchiului.Pana acum nu am avut asemenea probleme. Sa fie de la ciorapii compresivi??

  • Caldararu Florin spune:

    Buna ziua,
    Port ciorapi compresivi de cativa ani. Am fibrilatie atriala. Pot purta ciorapii compresivi in timpul zilei, cand stau intins din cauza unei luxatii?
    Va multumesc,
    Florin Caldararu

  • Ene Elena spune:

    Ciorapii compresibili se poarta in cazul picioarelor cu limfedem? Ce analize trebuie făcute. Mulțumesc.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.