Terapie gratuita pentru copiii cu autism din familii defavorizate

parinti-autoritariAnul 2016 este al treilea an in care Asociatia Help Autism vine in sprijinul familiilor copiilor diagnosticati cu autism, care nu isi permit sa plateasca terapia necesara recuperarii acestora.

„Realitatea pe care am incercat, in activitatea noastra, sa o facem cat mai cunoscuta parintilor este ca diagnosticarea precoce si inceperea cat mai timpurie a terapiei sunt conditiile esentiale pentru recuperarea copilului cu autism. Din nefericire insa, costurile lunare ale terapiei depasesc, de cele mai multe ori, posibilitatile familiei iar consecintele intarzierii interventiei pot fi extrem de serioase. Din fericire, exista facilitati si mijloace prin care costurile pot fi sustinute, cum ar fi directionarea a 2% din impozitul pe venit, sponsorizari si donatii din partea persoanelor fizice sau juridice insa aceasta colectare este un proces indelungat care poate dura pana la un an de zile, timp atat de important pentru evolutia unui copil. Asa s-a nascut programul meu de suflet,”Parinte pentru parinte”. Este modul nostru, parinti la fel de incercati de aceasta provocare, de a fi alaturi, la inceputul acestui drum, de semenii nostri.” spune Daniela Bololoi, presedintele Asociatiei Help Autism.

In editia 2016, Asociatia isi propune ca prin contributia celor 270 de parinti care au colectat donatii si formulare 2% in anul 2015 precum si cu ajutorul unor sponsorizari sa ajunga, pe parcursul programului, la un numar de peste 35 de copii integrati in programul de terapie gratuita zilnica in centrele Help Autism.

De programul „Parinte pentru Parinte” pot beneficia copiii diagnosticati si/sau evaluati de scurt timp si care nu urmeaza niciun fel de program de recuperare, proveniti din familii defavorizate (familii monoparentale, familii fara venituri, familii cu numar mare de copii).

Astfel, familiile copiilor cu autism din Bucuresti si zonele limitrofe pot depune dosarul prin email, prin posta sau direct la sediu pana pe 26 februarie.
Selectia si evaluarea dosarelor va fi facuta de Comitetul de parinti, rezultatele finale urmand sa fie anuntate pe 1 martie 2016. Regulamentul si aplicatia sunt disponibile pe website-ul asociatiei: www.helpautism.ro

Conform estimarilor neoficiale in Romania sunt peste 30 000 de copii afectati de tulburarea din spectrul autist – una dintre cele mai des intalnite afectiuni ale copilariei.

Slaba informare, lipsa specialistilor, influentele prejudecatilor, duc la intarzierea diagnosticarii, respectiv la intarzierea interventiei terapeutice sau chiar lipsa ei din pricina lipsei fondurilor – costul terapiei unui copil cu TSA ridicandu-se la peste 4.000 de lei lunar.

Pentru cresterea sanselor de recuperare, interventia terapeutica trebuie sa fie zilnica si in regim sustinut, iar principiile trebuie insusite si aplicate si acasa, de catre familie. Lipsa stimularii prin terapie a copilului cu autism il poate transforma intr-un adult neintegrat si de cele mai multe ori, institutionalizat.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

O intrebare

  • Flori spune:

    Buna ziua, am un bebe de 10 luni si 2 saptamani, ma nelinisteste faptul ca atunci cand il pun sa mi arate un anume obiect, nu arata cu degetelul ci doar se uita in acea directie sau arata cu manuta dar dupa cum spuneam nu si cu degetelul. Alti bebelusi apropiati de varsta lui am tot vazut ca arata si cu degetelul…este un motiv de ingrijorare in cazul nostru ?

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.