Terapia Vampir, tratament pentru caderea parului

Pierderea parului poate avea un efect major asupra imaginii corporale si a stimei de sine a oricarei persoane, fapt pentru care aceasta este astazi una din cele mai frecvente cauze de prezentare a pacientilor la medicul dermatolog. Printre optiunile de tratament disponibile s-a facut remarcata terapia cu PRP (Platelet Rich Plasma), una din metodele cele mai eficiente de a trata alopecia, fie ea temporara sau de lunga durata, sustine Adina Serban, medic specialist dermatolog in cadrul Clinicii Hebra Dermatologie.

Terapia cu PRP (Platelet Rich Plasma)

Este o metoda simpla, lipsita de reactii adverse, si totodata un tratament adjuvant important in special pentru caderea difuza a parului sau efluviu telogen si alopecia androgenetica.

Tratamentul functioneaza pe principiul potrivit caruia plasma bogata in plachete contine substantele esentiale necesare regenerarii si vindecarii tesuturilor. PRP (Platelet Rich Plasma) este o plasma autologa cu continut crescut in trombocite ce au rol in revitalizarea cutanata si a firului de par multumita prezentei factorilor de crestere si a moleculelor de adeziune. Se presupune ca factorii de crestere eliberati de trombocite actioneaza asupra celulelor stem de la nivelul foliculului pilos, stimuland aparitia de noi fire de par si promovand neovascularizatia, a spus medicul.

Cum se efectueaza procedura

Ca si in cazul folosirii terapiei vampir pentru beneficiile sale estetice, si in tratarea caderii parului procedura incepe cu recoltarea de sange de la pacient. Urmeaza, apoi, centrifugarea sangelui, separarea plasmei cu trombocite si injectarea ei direct la nivel cutanat. Procesul este meticulos, plasma autologa fiind injectata prin multiple intepaturi in scalp, cu sau fara anestezie topica.

Este recomandata evitarea fumatului si consumului de alcool inainte si dupa tratament. De asemenea, pacientul va fi rugat sa consume multe lichide inainte de procedura si sa evite efectuarea de efort intens. Deoarece succesul tratamentului tine de procesul inflamator declansat, nu se recomanda aplicarea locala de gheata sau administrarea de antiinflamatoare”, a explicat specialistul dermatolog.

Oricine se confrunta cu pierderea parului este, in esenta, un bun candidat pentru tratamentele cu PRP, insa pacientii cu alopecie androgenetica, o problema de ordin genetic, tind sa reactioneze cel mai bine.

Alopecia androgenetica este cea mai frecventa cauza de chelie, afectand atat femeile cat si barbatii, riscul de aparitie crescand o data cu varsta. Acest tip de alopecie este indusa genetic si influentata de hormoni ce determina o reducere progresiva a diametrului, lungimii si pigmentarii firului de par, a mai spus medicul.

Aceasta sustine ca optiunile de tratament pentru alopecia androgenetica sunt destul de limitate, prezinta reactii adverse si se bazeaza in principal pe minoxidil sau finasterida. Astfel, PRP-ul poate fi folosit ca adjuvant in terapiile mentionate mai sus sau poate fi utilizat ca monoterapie. Rezultate foarte bune se obtin prin combinarea terapiei PRP cu mezoterapia, a mai spus dermatologul.

Durata procedurii

Durata procedurii depinde de suprafata tratata a pielii si poate ajunge la 30-40 minute. Tratamentul de atac consta in efectuarea a 4-6 sedinte la interval de 7-14 zile, urmat de tratamentul de intretinere, care poate varia ca interval, in functie de cat de grava este afectiunea. Efectele adverse sunt minime, locale, constand in roseata si sangerari punctiforme in momentul injectarii.

Pacientii cu cadere difuza a parului, proces numit si efluviu telogen, pot beneficia si ei cu succes de terapia cu plasma imbogatita in trombocite. Sedintele se pot efectua mai rar, o data la o luna. Dupa 4 sedinte se observa diminuarea caderii parului, cresterea densitatii si diametrului firelor de par, precum si un aspect hidratat al scalpului.

Primul rezultat pe care pacientii il observa, de obicei, este diminuarea caderii parului, urmat de regenerarea firelor de par si cresterea in lungime. Respectarea planului de tratament recomandat de specialist si efectuarea sedintelor de intretinere reprezinta conditii necesare pentru a continua stimularea factorilor de crestere.

Cine are contraindicatii

Procedura este contraindicata in caz de infectii locale, la nivelul scalpului, sau sistemice. De asemenea, nu se recomanda injectarea PRP in cazul starilor epileptice, bolilor maligne, bolilor sanguine, terapiei cu anticoagulante si in cazul reactiilor alergice la anticoagulanti (citrat de sodiu).

Etichete: caderea parului, dermatologie, terapia vampir, alopecia androgenetica, tratament par

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.