Sute de femei din mediul rural au facut ecografii mamare gratuite

Peste 850 de femei din mediul rural au facut ecografii mamare in cadrul unei campanii initiate de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC). Trei au fost diagnosticate cu cancer mamar.

In cadrul celei de-a VI-ea editii, in perioada 5 octombrie – 17 noiembrie, 1.070 de oameni din 14 sate din judetele Timis, Hunedoara, Arad, Satu Mare si Bihor au beneficiat gratuit de ecografie mamara, dermatoscopie, spirometrie, EKG, masurarea tensiunii, pulsului, a nivelului glicemiei, de calcularea indicelui de masa corporala. Costurile au fost acoperite integral din sponsorizari din partea unor companii private, potrivit Agerpres.

Examinarile au fost facute de medici specialisti asistati de studenti voluntari de la mai multe facultati de Medicina.

In 2019, in urma acestei campanii, 1.070 de oameni au fost consultati in satele lor – 910 femei si 160 de barbati.

Dintre cele 910 femei prezente, 854 au facut ecografii mamare. 60 au primit recomandare pentru mamografie, doar 47 au si facut investigatia in regim de urgenta si gratuit, in clinici specializate. Celelalte fie au facut mamografie pe cont propriu, fie nu au dorit, motivand ca pleaca in scurt timp la munca in strainatate sau ca nu au timp.

Femeile au fost invatate cum se face autopalparea sanilor. Cele mai multe au recunoscut ca nu au facut niciodata asta.

De asemenea, 970 de oameni au facut dermatoscopii. Dermatoscopiile au evidentiat 14 suspiciuni (carcinom bazocelular, spinocelular, nervi cu atipii).

761 de oameni au facut spirometrii. 87% dintre cetatenii consultati nu facusera niciodata spirometrie.

Etichete: ecografie mamara, ecografie mamara gratuita, mamografie, control sani gratuit, control medical femeie, palpare sani

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.