Suspiciuni de cancer la san la peste o zecime din femeile testate in doua sate din Alba


Peste o zecime din femeile din doua sate din Alba care au fost testate, gratuit, in cadrul campaniei ‘Nu am facut destul’, derulata de catre Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), in parteneriat cu Asociatia Pacientilor Cronici din Romania, au fost depistate cu suspiciuni serioase de cancer la san.

Potrivit unui comunicat, in cadrul campaniei desfasurate in Ighiu si Bistra, au fost testate 165 de persoane, din care 138 de femei si 27 de barbati.

„La Ighiu au fost 11 femei care au fost depistate cu suspiciuni serioase de cancer la san, astfel ca medicii au recomandat, in functie de caz, mamografie sau biopsie, ambele fiind asigurate de noi. La Bistra au fost 4 femei care au fost depistate cu suspiciuni serioase de cancer la san, iar medicii le-au recomandat, in functie de caz, mamografie sau biopsie, ambele fiind asigurate de noi. De asemenea, la Bistra, medicul dermatolog a diagnosticat o pacienta cu risc crescut de cancer la piele”, scrie in comunicatul citat.

Campania continua la acest sfarsit de saptamana in judetul Bistrita-Nasaud, in Caianu Mic, dupa care urmeaza in 27 octombrie Apahida, judetul Cluj, iar in 28 octombrie Iacobeni, judetul Sibiu.

Testarile sunt efectuate de catre voluntari de la Asociatia Studentilor Medicinisti din Cluj, care fac controale la sani (palpare, ecografie, daca e cazul, si trimitere pentru mamografie gratuita), la inima (tensiune, puls, EKG, se masoara varsta arterelor), la plamani (spirometrie, se masoara varsta plamanilor), la alunite (dermatoscopie, verificare pentru cancerul de piele) si pentru depistarea diabetului (masurarea glicemiei).

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.