Sunteti mereu obositi, iar asta de mult timp? Este posibil sa prezentati si anomalii cerebrale

femeie obositaUn studiu al oamenilor de stiinta din Statele Unite ale Americii a scos la iveala faptul ca oamenii care sufera de oboseala cronica, prezinta si anomalii cerebrale.

Agentia France Presse vorbeste despre un studiu publicat miercuri, 29 octombrie, intr-o revista medicala din SUA, Radiology, care ne spune ca oamenii care au o stare permanenta de oboseala, prezinta anomalii in doua parti ale creierului care leaga lobul frontal si cel temporal.

Sindromul oboselii cronice numit encefalomielita mialgica, se caracterizeaza printr-o stare de oboseala persistenta ce nu poate fi explicata si care continua luni de zile, chiar ani, in ciuda repausului.

Afectiunea este considerata maladie neurologica si apare de cele mai multe ori brusc, ducand chiar la o deteriorare a starii generale de sanatate.

Cercetatorii din SUA au folosit imagistica prin rezonanta magnetica (IRM) pe un esantion de 15 pacienti, barbati si femei, care prezentau acest sindrom al oboselii cronice, precum si pe un alt grup de 14 persoane cu o stare buna de sanatate.

Astfel, oamenii de stiinta au utilizat pe parcursul studiului trei tehnici diferite de IRM pentru a obtine o analiza volumetrica ce permite sa masoare marimea diferitelor compartimente ale creierului pentru a observa materia alba formata din fibre nervoase ce transporta mesaje intre neuroni, iar o alta tehnica pentru a masura fluxul sanguin cerebral.

Dupa ce s-au comparat rezultatele s-a constatat ca acele persoane care sufereau de oboseala cronica aveau un volum putin mai mic de materie alba, dar si o difuzie anormala de molecule de apa intr-o parte a substantei albe din emisfera cerebrala drepta.

La final, cercetatorii au descoperit la subiectii cu sindromul oboselii cronice, anomalii in doua parti ale creierului care leaga lobul frontal si cel temporal.

„Cu cat aceste doua parti ale creierului sunt mai anormale, mai dense ca aparenta, cu atat mai severe sunt simptomele”, a afirmat dr. Michael Zeineh, profesor de radiologie la Facultatea de Medicina din Stanford, citat si de Agerpres.

Desi studiul a fost realizat pe un esantion de doar 15 persoane, tehnicile de imagistica sunt promitatoare ca instrument de diagnosticare pentru a identifica pacientii care sufera de aceasta patologie, mai afirma cercetatorul, care a mentionat si faptul ca s-a ajuns la un nivel de detectare de 80%.

Simptomele sindromului oboselii cronice nu sunt  doar cele ce tin de starea psihica si de oboseala, ci includ si dureri articulare, musculare, migrene, umflarea ganglionilor limfatici, probleme gastro-intestinale si tensiune arteriala anormala.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.