Studiu: Medicamentele anticolinergice pentru tratarea depresiei au fost asociate cu risc de dementa


Medicamentele anticolinergice, utilizate pentru tratarea depresiei si incontinenţei, sunt asociate cu un risc crescut de demenţa, potrivit cercetatorilor, care insista insa asupra imposibilitaţii de a conchide daca este vorba de o legatura cauza-efect, noteaza AFP.

La acest studiu, publicat miercuri in revista medicala BMJ (British Medical Journal), au participat circa 350.000 de persoane vsrstnice din Marea Britanie, relateaza si Agerpres.

Cercetatorii au descoperit ca persoanele care au folosit un anumit tip de medicamente anticolinergice, cum ar fi cele folosite pentru tratarea depresiei, bolii Parkinson sau incontinenţei urinare, pentru un an sau mai mult, aveau un risc cu 30% mai mare de a dezvolta demenţa ulterior.

Si chiar daca studiul indica o legatura intre cele doua, „ceea ce nu stim cu certitudine este daca tratamentul este cauza”, a explicat George Savva, unul dintre autorii studiului, cercetator la East Anglia University.

Legatura „ar putea fi explicata si prin faptul ca aceste tratamente sunt prescrise pentru simptome foarte timpurii care indica apariţia demenţei”, a continuat el conform surselor mentinate.

Autorii studiului sunt de parere ca medicii ar trebui sa evite prescrierea pe termen lung a medicamentelor anticholinergice la pacienţii cei mai in vsrsta. Cu toate acestea, ei fac apel la pacienţii care iau aceste tratamente sa nu le intrerupa singuri fara a discuta cu medicul lor.

Medicamente anticolinergice acţioneaza prin blocarea mecanismelor necesare impulsurilor nervoase si sunt folosite pentru a controla anumite miscari musculare involuntare – in cazul incontinenţei sau al bolii Parkinson, spre exemplu.

Unele dintre ele pot fi, de asemenea, indicate in cazurile de depresie,de boli pulmonare cronice sau de astm.

„Peste 50 de milioane de persoane din intreaga lume sufera de demenţa si se estimeaza ca acest numar ar putea creste la 132 de milioane psna in 2050. Acesta este motivul pentru care dezvoltarea unei strategii de prevenire a acestui fenomen este o prioritate la nivel global”, a subliniat George Savva potrivit AFP si Agerpres.

In 2015, un studiu american stabilise o legatura intre administrarea de medicamente anticolinergice in doze mari sau pentru perioade lungi de timp si Alzheimer.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.