Studiu: Un caz de dementa din trei poate fi evitat

Un caz de dementa din trei ar putea fi evitat,  sustine un nou studiu publicat de curand si citat de AFP.

Potrivit celor mai recente estimari, aproape 50 de milioane de oameni sufera de dementa (inclusiv Alzheimer) la nivel mondial, dar estimarile medicilor sunt si mai sumbre.

Se prognozeaza ca numarul acestora poate ajunge pana la 132 de milioane pana in 2050, cum scrie intr-un editorial al revistei medicale Lancet.

Cei trei factori de risc cele mai frecventi in privinta carora se poate actiona pentru reducerea numarului de cazuri de dementa sunt educatia, auzul si tutunul, potrivit raportului care analizeaza impactul acestor noua factori de sanatate si de stil de viata in diferite stadii ale existentei, relateaza Agerpres.

Astfel, cresterea nivelului educational la inceputul vietii reduce numarul total de cazuri de dementa cu 8% daca persoanele termina liceul. De asemenea, pastrarea in forma buna a auzului pana la mijlocul vietii (45-65 de ani) ar reduce incidenta cazurilor cu 9%, in timp ce renuntarea la fumat la persoanele de peste 65 de ani ar reduce cazurile cu 5 %.

Alte posibile masuri pentru reducerea numarului de cazuri vizeaza tensiunea arteriala (reprezentand 2% din cazurile de dementa) si obezitatea (1% din cazuri) la persoanele de 45-65 de ani si lupta impotriva depresiei (4% din cazuri), a lipsei de activitate fizica (3%), a izolarii sociale (2%) si a diabetului (1%) la persoanele de peste 65 de ani.
Studiul ofera proportia tuturor cazurilor de dementa care ar putea fi prevenite daca factorii de risc ar fi complet eliminati.

Daca eliminarea acestor factori ar putea preveni aparitia dementei intr-unul din trei cazuri (35%), gasirea unei modalitati de a contracara factorul de risc genetic major asociat maladiei Alzheimer, caracterizate prin prezenta unei versiuni a unei gene numite „APOE4”, ar evita mai putin de un caz din 10 (7%), mai concluzioneaza cercetarea.

Autor principal  al studiului este profesorul Gill Livingston de la University College of London (Marea Britanie).

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.