Studiu: Riscul de infectare cu SARS-CoV-2 in avion este scazut daca pasagerii poarta masti

Riscul de a contracta COVID-19 intr-un avion este foarte scazut daca pasagerii poarta masca, potrivit unui studiu realizat la bordul unor aeronave Boeing 767 si 777 si publicat de armata americana, relateaza AFP.

Cercetatorii din cadrul Comandamentului de transporturi al armatei americane (US Transcom) si de la Agentia pentru Proiecte de Cercetari Avansate in Aparare (Darpa) au masurat, cu ajutorul unor trasori fluorescenti si senzori, volumul de aerosoli contagiosi transmisi altor pasageri de catre un manechin care simula o persoana infectata ce respira normal, scrie si Agerpres.

Pasagerii cei mai expusi, materializati prin senzori, erau in mod evident cei care stateau fie chiar langa manechinul „infectat”, fie direct in fata sau in spatele lui.

Conform celor aproximativ 300 de teste efectuate la sol si in zbor timp de opt zile la rand in luna august, in cooperare cu compania United Airlines, 99,7% dintre particulele infectate au fost eliminate in 5 minute, inainte de a ajunge la cei mai apropiati pasageri, datorita sistemului de ventilatie sofisticat al aparatelor testate.

Daca propagarea este extinsa la 40 cele mai apropiate locuri de persoana contaminata, reducerea aerosolilor ajunge la 99,99%.

Aceste rezultate i-au determinat pe oficialii din domeniul transportului militar sa ajunga la concluzia ca, si la capacitate maxima, nivelul de transmitere a virusului a fost zero in timpul celor 12 ore de zbor, mai noteaza sursele citate.

Totusi, testele au analizat doar ipoteza unui pasager infectat, plecand de la principiul ca toti pasagerii purtau masca in permanenta si nu au luat in calcul riscul transmiterii virusului de la un pasager infectat care se deplasa in aeronava.

Etichete: risc infectare mijloc de transport, risc infectare sars-cov2 avion, masca de protectie

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.