Studiu revolutionar : Imbolnavirea de cancer tine de „ghinion”

cancer-ovarianOamenii de stiinta americani rastoarna din nou credinte si  sute de studii realizate pana acum. Ei au emis de curand o ipoteza surprinzatoare si revolutionara.

Conform unui studiu publicat recent in revista Science, cancerul se datoreaza adesea unei „lipse de noroc”, mutatii aleatorii survenind in procesul de divizare a celulelor, mai degraba decat unor cauze genetice sau a unui mediu nefavorabil.

La aceasta concluzie au ajuns mai multi cercetatori americani de la Universitatea „Johns Hopkins”.

Cercetarea lor, insa, nu include cancerul de san, cel mai frecvent la femei, si nici pe cel de prostata la barbati.

Din numarul de cazuri de cancer constatate la adulti, circa doua treimi s-ar putea explica prin mutatii genetice aleatorii care duc la cresterea tumorilor,o treime fiind rezultatul unor factori genetici sau al unui mediu nefavorabil.

„Studiul arata ca riscurile de a face cancer pot creste daca oamenii fumeaza sau daca au alte obiceiuri de viata nesanatoase”, afirma unul din autorii cercetarii, Bert Vogelstein, profesor de oncologie la Universitatea de Medicina „Johns Hopkins”, citat de mai multe publicatii internationale si din Romania.

„Realitatea este ca multe forme de cancer se datoreaza in mare parte unei lipse de noroc si mutatiei unei gene care va provoca un tip de cancer, fara nicio legatura cu modul de viata sau cu factori ereditari”, a mai precizat cercetatorul.

Tot potrivit acestuia, cei care traiesc mult, desi fumeaza sau se expun la soare fara sa se protejeze, fara sa dezvolte un cancer, nu au neaparat „gene bune”.

„Adevarul este ca majoritatea dintre ei au pur si simplu mult noroc”, a mai concluzionat prof. Bert Vogelstein.

In cadrul studiului, cercetatorii s-au ocupat de procesul natural de reinnoire a celulelor din corpul uman, care duce la inlocuirea celulelor moarte din organism.

Cercetatorii au observat de multa vreme ca formele de cancer apar cand celulele-stem comit diferite erori, mutatii.

Studiul mentionat prima data de  20minutes.ch este primul care incearca sa afle proportia numarului de cazuri de cancer declansate de acest proces fata de cele cauzate de genetica sau de un mediu nefavorabil.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.