Studiu: Praful din interior contine compusi chimici daunatori | Unii microbi ii pot distruge

Praful din spatiile unde ne petrecem timpul este mai daunator pentru sanatate decat s-a crezut initial. Potrivit unui studiu, praful contine compusi chimici ce pot cauza probleme endocrine.

„Pana acum, oamenii au crezut ca nu exista multa activitate microbiana in mediul de interior. Am stiut ca microbii proveneau de pe pielea umana sau sau din afara si pana acum am crezut ca nu fac nimic. Studiul arata insa ca nu intotdeauna este cazul”, a declarat un co-autor al studiului citat de Science Daily.

De curand, insa, o alta cercetare realizata peste Ocean, concluzioneaza ca bacteriile microscopice si alte microorganisme din afara ar putea ajuta la distrugerea compusilor chimici ce se dezvolta in praf.

Acesta este primul studiu de acest gen ce ne arata ca microbii pot distruge substantele din interior numite ftalati.

Termenul de „ftalati” este unul cu sens larg si acopera un intreg grup de chimicale. Printre acestea se numara substantele folosite la productia plasticului. De asemenea, ftalatii se mai gasesc si in unele parfumuri, sampoane sau alte produse cosmetice sau adezivi.

Oamenii de stiinta au demonstrat, prin mai multe studii, ca pot afecta sistemul endocrin si pot creste si riscul de cancer.

„Ar trebui sa luam in considerare aceste substante chimice pentru ca au implicatii asupra sanatatii publice. Ne expunem mult la ele in interior si este important sa vedem daca biodegradarea chiar a aparut in mediul intern”, a spus un alt participant la studiu, conform sursei citate.

Pe parcursul cercetarii s-a constatat ca intr-un mediu cu umiditate, microbii au crescut semnificativ si, astfel, au distrus ftalatii.

Cu toate acestea, oamenii de stiinta nu recomandata mentinerea unei umiditati crescute in spatiul de locuit, asta din cauza potentialului mare de crestere microbiana peste limita normala.

Cercetatorii americani concluzioneaza ca acest studiu poate fi inceputul conceperii unor medii interioare ce ne-ar putea proteja sanatatea.

Etichete: praf pericol sanatate, ftalati, microbi, microbii din casa

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.