Studiu: Poluarea aerului afecteaza fertilitatea in cazul femeilor

Fertilitatea la femei poate fi influentata de poluare, mai exact de concentratiile mari de particule de dioxid de azot in atmosfera, potrivit unui studiu realizat de catre Societatea Europeana de Reproducere Umana si Embriologie.

Rezerva ovariana – numarul de foliculi afalti in repaos in ovar (un marker al fertilitatii in cazul femeilor), a fost influentata negativ de nivelurile ridicate de poluare din aer, arata studiul potrivit Sciencedaily.com.

Cercetarea, realizata pe mai mult de 1300 de femei italiene, a pornit de la afirmatiile ca multe substante chimice din mediu, precum si componentele naturale si artificiale ale alimentatiei de zi cu zi au potentialul de a afecta rolul fiziologic al hormonilor.

Astfel, oamenii de stiinta au analizat hormonul anti-Müller sau AMH, care este secretat de celulele ovariene si care este recunoscut ca fiind un marker al rezervei ovariene.

Acest studiu reconfirma ca varsta este cel mai important factor al scaderii concentratiei de AMH, alaturi de fumat, greutatea corporala si contraceptia hormonala pe termen lung. Si, totodata, mai adauga un altul, respectiv poluantii de mediu.

Etichete: poluarea aerului efecte, fertilitate la femei, infertilitate femei, rezerva ovariana

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.