Studiu: Particulele de coronavirus din saliva pot parcurge peste 5 metri

Mentinerea unei distante de doi metri intre persoane ar putea fi insuficienta pentru limitarea raspandirii coronavirusului in mediul exterior. Asta sugereaza un studiu publicat de curand in jurnalul stiintific Physics of Fluids, citat de Science Focus si Agerpres.

Cercetarea de la Institutul American de Fizica a constatat ca picaturile de saliva pot parcurge o distanta de peste cinci metri in cinci secunde in conditiile unei brize usoare, de circa 4 km/h.

Profesorul Dimitris Drikakis, de la Universitatea din Nicosia, Cipru, coautor al studiului, a declarat ca persoanele adulte mai scunde si copiii ar putea avea un risc mai mare daca se afla in apropierea traiectoriei picaturilor.

Cercetatorii au analizat simularile computerizate ale modului in care tusea ar face ca picaturile de saliva sa se miste prin aer, tinand cont de modul in care acestea se disperseaza si de interactiunile dintre moleculele de saliva si aer.

Simularea a luat in calcul efectele umiditatii si temperaturii din mediul inconjurator.

”In lipsa unei viteze a vantului din mediul inconjurator, picaturile vor cadea la pamant la mica distanta de persoana care expira sau tuseste. Actuala analiza demonstreaza ca acest interval nu ar depasi un metru. La viteze ale vantului de la 4 km/h la 15 km/h am constatat ca picaturile de saliva pot calatori pe distante de pana la sase metri in directia vantului, cu concentratii si dimensiuni ale picaturilor in descrestere. Constatarile noastre implica faptul ca, in functie de conditiile de mediu, distanta sociala de doi metri poate sa nu fie suficienta”, au notat autorii studiului, potrivit surselor citate.

Pentru a determina efectul temperaturii de la suprafata solului asupra modului in care particulele de saliva se deplaseaza in aer si pentru a examina mediile interioare, unde aerul conditionat afecteaza in mod semnificativ miscarea particulelor prin aer, mai sunt necesare studii suplimentare.

“Faptul ca picaturile rezultate in urma tusei pot calatori mai mult de doi metri este deja inteles, dar acest nou studiu ofera mai multe informatii cu privire la mecanismele fizice implicate in timp ce picaturile se deplaseaza prin aer. Acest lucru subliniaza ca regula de doi metri (distanta) este recomandata, nu pentru ca a sta la doi metri distanta de celelalte persoane ofera un camp de forta impotriva infectiei, ci pentru ca este o distanta rezonabila pentru a reduce riscul de infectare” , a afirmat si Simon Clarke, profesor asociat in microbiologie celulara la Universitatea Reading.

Etichete: distanta sociala coronavirus, distanta 2 m covid-19, coronavirus saliva, infectare covid-19

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.