Studiu: Pandemia a determinat simptome anxioase sau depresive asupra populatiei

Peste 40% din populatia Romaniei a avut, in timpul pandemiei de COVID-19, simptome anxioase sau depresive, arata datele unui studiu realizat la o clinica din Cluj-Napoca.

“Sanatatea psihica era o problema severa si inainte de pandemie cu o prevalenta anuala in randul europenilor de 38,2 % in 2011 si o prevalenta pe durata vietii de aproape 50 % (USA; CDC; 2011). Din datele prezentate, se observa ca pandemia a determinat efecte psihice ample, peste 40 % din populatiile studiate avand simptome anxioase sau depresive. Distresul asociat ajunge si pana la 68% in China”, se arata intr-un comunicat de presa citat de Agerpres.

Cu ocazia unui an de pandemie, echipa de psihiatri si psihoterapeuti ai Clinicii Hope a prezentat, intr-o dezbatere live, rezultatele unui raport extins privind efectele psihice asociate pandemiei, raport denumit ‘Un an de pandemie’.

“Raportul este singurul de acest fel din Romania si surprinde atat dimensiunea afectarii psihice produsa de pandemie, cat si lipsa completa a interventiilor la nivel national pe acest subiect, lipsa cercetarii si finantarii in domeniu. Astfel, investitiile in crearea de noi servicii si eforturile de crestere a constientizarii in domeniul sanatatii mintale raman in grija companiilor private”, se mai arata in comunicatul mentionat.

Potrivit studiului, izolarea si distantarea sociala aparute ca raspuns la pandemia de COVID-19 au fost un alt factor perturbator masiv pentru starea psihica a populatiei, iar principalele probleme psihice aparute ca urmare a efectelor sociale ale pandemiei sunt simptomele anxioase, depresive, insomnia, sindromul de stres post traumatic, tulburari ale uzului de substante, sindrom de epuizare si suicidul. De asemenea, persoanele cele mai afectate sunt femeile, in special mamele cu copii mici (49%), persoanele tinere sub 24 de ani (56%) si persoanele cu tulburari fizice sau psihice anterioare.

“Declansarea pandemiei a insemnat o trauma majora la nivelul intregii populatii, raspandind frica, ingrijorare si incertitudine. Amploarea ei fara precedent va afecta parcursul intregii noastre vieti”, a declarat Adina Tomoiaga, psihoterapeut si coordonatorul clinicii clujene.

Etichete: simptome anxietate, depresie, efecte pandemie

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.