Studiu: Obezitatea in adolescenta afecteaza ireversibil densitatea osoasa

adolescentiPotrivit unui nou studiu ce urmeaza sa fie prezentat la congresul anual al Societatii de Radiologie din America de Nord, adolescentii obezi pot suferi efecte ireversibile asupra densitatii osoase.
In cadrul acestui studiu, oamenii de stiinta iau in considerare modul in care greutatea in exces poate afecta negativ structura osoasa.

”Despre obezitate s-a crezut anterior ca protejeaza sanatatea oaselor, insa studii recente au evidentiat o inmultire a cazurilor de fracturi ale antebratului in cazul adultilor tineri”, arata autoarea cercetarii, Miriam A. Bredella, specialista in radiologie la Spitalul General din Massachusetts si profesor asociat de radiologie la Harvard Medical School din Boston, potrivit EFE.

Echipa de cercetatori a studiat 23 de adolescenti obezi, cu o varsta medie de 17 ani si cu un indice de masa corporala de (IMC) de 44 kg/mp pentru a intelege legatura dintre obezitatea in cazul adolescentilor si structura osoasa.
”Adolescenta este momentul in care atingem un varf in ceea ce priveste densitatea osoasa, iar orice scadere in acest timp reprezinta o problema serioasa”, a explicat specialista. ”Stim din alte probleme cronice care duc la pierderea densitatii osoase in adolescenta, cum ar fi anorexia nervoasa, ca riscul de fracturi se mentine la varsta adulta, chiar si dupa normalizarea greutatii corporale. De aceea, este important sa se abordeze de timpuriu aceasta chestiune”, a mai precizat autoarea principala a studiului citata de Agentia EFE.

Tot ea a mai precizat ca exista mai multe mecanisme prin care grasimea viscerala afecteaza negativ osul, afirmans, de asemenea si ca hormonul de crestere, care joaca un important rol pentru sanatatea osoasa, are un nivel mai scazut in cazul adolescentilor obezi.

Aceasta noua cercetare arata ca adolescentii care au o cantitate mare de grasime viscerala si o masa musculara scazuta au un risc mare de slabire a structurii osoase.

Potrivit specialistilor care au luat parte la acest studiu, cel mai bun mod de a prevenirea diminuarii densitatii osoase este printr-o alimentatie sanatoasa cu  cantitati adecvate de calciu si vitamina D, plus de exercitii fizice.

 

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.