Studiu: O substanta din pasta de dinti poate trata malaria


O substanta comuna din compozitia pastei de dinti ar putea fi utilizata pentru a combate eficient formele rezistente la medicamente ale malariei, potrivit unui studiu realizat cu ajutorul unui „savant-robot” inzestrat cu inteligenta artificiala, informeaza Reuters.

In cadrul acestui studiu, publicat in Scientific Reports, oamenii de stiinta de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, care au folosit acel robot pentru a realiza o analiza de mare viteza, au spus ca ingredientul in cauza, triclosan, prezinta potentialul de a intrerupe infectiile cu malarie in doua stadii de importanta critica – in ficat si in sange, relateaza si Agerpres.

Boala poate fi tratata cu mai multe medicamente, insa rezistenta ei fata de aceste terapii este tot mai mare, crescand riscul ca anumite tulpini virale sa nu mai poata fi tratate in viitor.

Din acest motiv, dezvoltarea unor medicamente noi a devenit deosebit de urgenta, a declarat Steve Oliver, profesor la catedra de biochimie din cadrul Universitatii Cambridge, coautor al studiului alaturi de Elizabeth Bilsland, citata de sursele mentionate.

Cercetatorii stiau de ceva vreme ca triclosanul poate sa opreasca dezvoltarea parazitilor malariei in stadiul sangvin al infectiei, prin inhibarea actiunii unei enzime cunoscute sub numele de enoil-reductaza (ENR), care este implicata in sinteza acizilor grasi.

In pasta de dinti, aceasta substanta previne acumularea placii bacteriene.

In cadrul studiului publicat recent, oamenii de stiinta au descoperit ca triclosanul inhiba, de asemenea, o cu totul alta enzima secretata de parazitii care provoaca malaria, denumita DHFR.

Malaria ucide aproximativ o jumatate de milion de persoane in fiecare an, cele mai multe dintre victime fiind copii din zonele sarace ale Africii.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.