Studiu: O bautura indulcita artificial pe zi creste riscul de AVC si dementa

Bauturile dietetice, considerate o alternativa sigura la racoritoarele indulcite in vederea reducerii riscului de diabet si de obezitate, ar putea creste riscul de dementa si AVC, potrivit unei noi cercetari, citata de Xinhua.

O singura bautura indulcita artificial pe zi ar creste de trei ori riscul de accident vascular cerebral si dementa in comparatie cu un consum redus la mai putin de o data pe saptamana, potrivit cercetarii publicate in jurnalul „Stroke” editat de Asociatia Americana pentru Inima.

Oamenii de stiinta au avertizat insa ca studiul a fost efectuat pe un grup restrans de persoane si nu poate stabili relatia cauza-efect, precizeaza sursa citata anterior.

„Studiul nostru demonstreaza nevoia de a realiza mai multe cercetari in aceasta zona tinand cont de frecventa cu care sunt consumate bauturile indulcite artificial”, sustine Matthew Pase, cercetator in cadrul departamentului de neurologie al Universitatii Boston si la Universitatea de Tehnologie din Melbourne.

Oamenii de stiinta au studiat date de la 2.888 de persoane incluse in Framingham Heart Study Offspring Cohort, cu varste de peste 45 de ani pentru evaluarea riscului de accident vascular cerebral, si 1.484 de persoane cu varste de peste 60 de ani pentru evaluarea riscului de dementa. Timp de sapte ani, cercetatorii au analizat ce obisnuiau sa bea aceste persoane pe parcursul a trei perioade de timp diferite. Apoi, au urmarit subiectii in urmatorii zece ani pentru a afla care dintre ei au suferit accidente vasculare cerebrale sau dementa comparand informatiile legate de alimentatie cu riscul de aparitie a acestor probleme de sanatate, scrie si Agerpres.

La finalul celor zece ani, 97 de persoane, sau 3% dintre subiecti, suferisera un atac vascular cerebral, 82 dintre acestea fiind ischemice sau cauzate de infundarea vaselor de sange. 81 de persoane, sau 5% dintre subiecti, au dezvoltat dementa, 63 fiind diagnosticati cu boala Alzheimer.

In urma evaluarii factorilor de risc, oamenii de stiinta au concluzionat ca persoanele care au consumat cel putin o bautura indulcita artificial pe zi aveau un risc de trei ori mai mare de a dezvolta accident vascular ischemic si de 2,9% de dementa, relateaza sursele mentionate.

In mod interesant, cercetatorii nu au observat o asociere intre bauturile carbogazoase indulcite si aceste probleme de sanatate, acest lucru fiind pus pe seama faptului ca subiectii consumau cu preponderenta sucuri dietetice, a mai explicat cercetatorul.

Etichete: bauturi indulcite, sucuri carbogazoase, risc sanatate racoritoare, accident vascular cerebral, dementa

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.