Studiu: Muzica ii ajuta pe bebelusi sa vorbeasca

BEBELUS-MUZICAMai multe studii realizate pana acum au confirmat efectul benefic pe care il are muzica asupra fatului in timpul sarcinii, apoi a bebelusului in dezvoltarea sa.
De curand, insa, un nou studiu arata ca muzica ii ajuta pe bebelusi sa si invete sa vorbeasca.

In cadrul cercetarii realizata in Statele Unite ale Americii s-a analizat comportamentul mai multor copii mici participanti la jocuri ce implicau ritmuri musicale.

Oamenii de stiinta au comparat 20 de copii de noua luni care au ascultat ritmuri muzicale batute intr-o mica toba cu alti 19 bebelusi de aceeasi varsta care se jucau cu alte jucarii (masinute sau cuburi).

S-a constatat ca bebelusii din grupul de jocuri muzicale prezentau o activitate mai intensa in regiunile creierului care asigura detectarea caracteristicilor vocale si muzicale, lucru important in invatarea limbii.

„Studiul nostru este primul desfasurat pe copii atat de mici care sugereaza faptul ca expunerea la ritmuri muzicale la o varsta frageda poate duce la imbunatatirea capacitatii de a detecta ritmuri in limbaj si le poate anticipa”, a spus Christina Zhao, principalul autor al studiului, publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences.

„Acest lucru inseamna ca o stimulare muzicala timpurie poate avea efecte mai extinse asupra capacitatilor cognitive”, a mai adaugat ea, conform AFP si Agerpres.

Nou-nascutii si bebelusii experimenteaza un mediu complex, in care sunetele, lumina si senzatiile variaza in permanenta.

Patricia Kuhl, co-director al I-LABS, coautor al cercetarii a precizat ca  “pentru a dobandi capacitatea de a vorbi, copilul trebuie sa poata recunoaste tonuri si ritmuri si sa le anticipeze”.

Conform AFP si Agerpres, cercetaorii spun ca  limba, ca si muzica, are caracteristici ritmice foarte puternice, au subliniaza cercetatorii. Astfel, ritmul silabelor ajuta la distingerea sunetelor si la intelegerea a ceea ce spune cineva, iar capacitatea de a identifica diferentele dintre sunete ii ajuta pe bebelusi sa invete sa vorbeasca, au mai explicat ei.

 

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.