Studiu: Lacrimile pot dezvalui daca exista riscul instalarii bolii Parkinson


Pare incredibil, dar este posibil. Lacrimile spun multe lucruri despre noi, iar acum, potrivit oamenilor de stiinta, pot dezvalui si riscul de a dezvolta sau nu boala Parkinson, relateaza UPI.

”Credem ca cercetarea noastra este prima care demonstreaza faptul ca lacrimile pot constitui un indicator biologic sigur, necostisitor si noninvaziv al bolii Parkinson”, a declarat autorul studiului, doctor Mark Lew de la Facultatea de Medicina a Universitatii Southern California, potrivit Agerpres.

Cercetatorii a analizat mostre de lacrimi prelevate de la 55 de subiecti diagnosticati cu boala Parkinson si de la alte 27 de persoane care nu sufereau de aceasta afectiune.

Potrivit concluziilor cercetarii, nivelurile unui anumite proteine au fost mai ridicate, iar nivelurile altei proteine au fost mai scazute la persoanele cu Parkinson.

Proteinele din lacrimi sunt produse de celule din glanda lacrimala prin stimulare nervoasa. Deoarece boala Parkinson poate afecta functionarea nervilor din afara creierului, oamenii de stiinta au dorit sa afle daca aceste schimbari asociate afectiunii pot fi dezvaluite in urma analizei lacrimilor.

”Stiind ca ceva atat de simplu ca lacrimile ar putea sa-i ajute pe neurologi sa distinga persoanele cu Parkinson de cele care nu au aceasta boala, intr-o maniera noninvaziva, este ceva interesant”, a declarat Lew in cadrul unui comunicat emis de Academia Americana de Neurologie

”Si pentru ca procesul bolii Parkinson poate debuta cu cativa ani sau decenii inainte de aparitia simptomelor, un indicator biologic precum acesta ar putea fi util pentru diagnosticarea si chiar tratarea precoce a afectiunii”, a adaugat el conform surselor mentionate.

Pana cand acest lucru sa devina posibil, insa, mai trebuie sa treaca mult timp. Este nevoie de alte cercetari efectuate pe grupuri mai mari de subiecti pentru a se afla daca mostrele de lacrimi pot dezvalui boala Parkinson in primele etape ale sale, inainte de instalarea simptomelor evidente, mai noteaza autorii cercetarii.

Acest studiu va fi prezentat la congresul anual al Academiei Americane de Neurologie ce va avea loc in Los Angeles, intre 21 si 27 aprilie

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.