Studiu: Infectia cu noul coronavirus poate afecta creierul

Durerile de cap, starea de confuzie si delirul, experimentate de unii dintre pacientii diagnosticati cu boala COVID-19, pot fi rezultatul unei invazii directe a coronavirusului la nivelul creierului, potrivit unui studiu citat de agentia AFP.

Cercetarea, deocamdata in stadiu preliminar, ofera indicii care sustin ceea ce pana in prezent era doar o teorie in mare parte nedovedita, relateaza si Agerpres.

Potrivit studiului, condus de specialista in imunologie Akiko Iwasaki de la Universitatea Yale din Statele Unite, virusul este capabil sa se multiplice in interiorul creierului, iar prezenta acestuia in organul gandirii priveaza de oxigen celulele vecine. Frecventa acestor cazuri nu este deocamdata cunoscuta.

Directorul departamentului de neurologie de la Universitatea California din San Francisco, S. Andrew Josephson, a laudat tehnicile utilizate in acest studiu, precizand ca ”a intelege daca exista sau nu o implicare virala directa in creier este un lucru extrem de important”. Specialistul a adaugat, totusi, ca ramane prudent pana cand cercetarea va fi evaluata de comunitatea stiintifica.

Faptul ca Sars-CoV-2 ar fi capabil sa penetreze bariera hematoencefalica, o structura care inconjoara vasele de sange din creier si incearca sa blocheze substantele straine, nu este complet socant, mai noteaza AFP.

Insa, medicii au crezut ca astfel de consecinte neurologice observate la aproximativ jumatate dintre pacientii spitalizati cu boala COVID-19 ar putea fi rezultatul unui raspuns anormal al sistemului imunitar, numit ”furtuna de citokine”, ce provoaca inflamatia creierului, mai degraba decat o invazie a virusului in creier.

Etichete: infectie coronavirus, coronavirus creier, organe afectate coronavirus

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.