Studiu: Fertilizarea in vitro nu creste riscul de cancer de san

fertilizare-in-vitroCel mai amplu studiu realizat pana acum pe acest subiect, publicat in revista Journal of American Medical Association (JAMA), arata ca fertilizarea in vitro nu creste riscul de cancer mamar.

Fertilizarea in vitro presupune cresterea temporara, de la cinci la zece ori fata de normal, a nivelului anumitor hormoni sexuali, printre care estrogenul si progesteronul, legati de un risc crescut de anumite tipuri de tumori mamare.

Conform AFP,  timp de 21 de ani, cercetatorii au monitorizat peste 25.000 de femei, cu varsta medie de 33 de ani atunci cand au inceput acest tratament.

Autorii cercetarii realizate in Olanda, spun studiile publicate anterior cu privire la acest tratament, realizate pe perioade de monitorizare prea scurte, nu au fost concludente.

Insa, pentru acest studiu publicat de curand, autorii au luat in considerare mai multi factori legati de un risc crescut de cancer de san, cum ar fi varsta femeilor la care acestea au dat nastere primului lor copil, numarul de sarcini si de tentative de fertilizare in vitro.

Echipa de oncologi condusa de Alexandra W. van den Belt-Dusebout, de la Institutul Olandez pentru Cancer, din Amsterdam, a monitorizat un numar de 19.158 de femei care au inceput fertilizarea in vitro intre 1983 si 1995, dar si un grup de control de 5.950 de femei care au recurs la alte tratamente de fertilitate.

Varsta medie a femeilor la finalul perioadei de monitorizare a fost de 54 de ani in cazul grupului care a recurs la fertilizarea in vitro si de 55 in grupul de control.

Dintre cele 25.108 de femei din ambele grupuri, cercetatorii au descoperit 839 de cazuri de cancer mamar cu metastaze si 109 la care tumora a fost localizata in timpul perioadei de monitorizare, relateaza si Agerpres.

Analiza datelor a indicat ca nu exista nicio diferenta la varsta de 55 de ani in ceea ce priveste riscul de cancer mamar intre femeile care au recurs la fertilizarea in vitro (3%) si cele din grupul de control (2,9%).

Prin urmare, au subliniat cercetatorii, riscul nu variaza in functie de tipul de tratament de fertilitate ales si nu a crescut la 20 de ani sau mai mult dupa fertilizarea in vitro. Mai mult, in cazul femeilor care au recurs la sapte fertilizari in vitro sau la mai multe s-a constat un risc semnificativ mai mic de cancer de san decat la cele care au efectuat unul sau doua astfel de tratamente.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.