Studiu: Femeile cu sanii mai densi au risc mai mare de cancer de san

Femeile care au sanii cu mai mult tesut glandular si mai putina grasime ar putea avea un risc mai mare de a dezvolta cancer de san. Acesta este rezultatul unui studiu publicat luna aceasta in jurnalul stiintific ”JAMA Oncology’

Oamenii de stiinta americani au studiat date provenind de la peste 18.000 de femei diagnosticate cu tumori la san si de la 184.000 de femei de aceeasi varsta care nu sufereau de aceasta afectiune.

In urma cercetarii s-a constatat ca densitatea sanilor parea sa fie cel mai pregnant indicator al acestui tip de cancer, intr-o masura mai mare decat alti factori de risc binecunoscuti, precum istoricul familial sau amanarea primei sarcini pana dupa varsta de 30 de ani, informeaza Reuters.

”Femeile cu sani densi au un risc de doua ori mai mare de cancer in comparatie cu cele care au o densitate mai mica”, sustine dr. Natalie Engmann, de la Universitatea San Francisco din California, cea care a condus cercetarea, citata si de Agerpres.

Acest lucru reprezinta o problema deoarece 60% dintre tinere au sani densi, la fel si 40% dintre femeile care au trecut de menopauza, iar tesutul mamar dens face ca tumorile sa fie greu detectabile prin intermediul mamografiilor, dupa cum a explicat Engman.

”Descoperirea noastra sugereaza ca reducerea numarului de femei cu sani densi poate preveni o proportie substantiala a cazurilor de cancer de san”, a declarat Engmann, potrivit Reuters si Agerpres.

In cadrul studiului, oamenii de stiinta au examinat date de la femei cu patru categorii de densitate a sanilor: grasime aproape in totalitate, in mare parte grasime, densitate moderata si densitate crescuta. Apoi, au luat in considerare factori de risc precum greutatea, istoricul familial al bolii, istoricul personal pe baza rezultatelor biopsiilor, densitatea sanilor si prima sarcina dupa varsta de 30 de ani.

Potrivit concluziilor, circa 39% dintre cazurile de cancer de san aparute inainte de menopauza si 26% dintre cele survenite dupa aceasta etapa ar fi putut fi prevenite daca femeile aflate in cele doua categorii cu densitate crescuta a sanilor ar fi avut un tesut mamar mai putin dens.

Insa, oamenii de stiinta noteaza ca femeile nu au prea multe solutii pentru scaderea densitatii sanilor. Un medicament, tamoxifen, reduce riscul de cancer si densitatea sanilor, insa are efecte secundare si nu este recomandat, in general, decat persoanelor cu risc mare de a dezvolta aceasta boala, mai noteaza Reuters.

De asemenea, cresterea in greutate, care poate adauga tesut gras in tesutul mamar, poate creste riscul de cancer de san — 23% dintre cazurile de tumori la san la femeile in varsta pot fi prevenite prin slabit, dupa cum au calculat cercetatorii.

Specialistii mai spun ca, desi femeile nu au prea multe alternative in ceea ce priveste modificarea densitatii sanilor, pot lua in calcul screening-ul pentru cancer mamar, ca alternativa la mamografii.

 ”Cred ca are mai mult sens ca o femeie cu sani densi, si in special daca are si alti factori de risc, sa discute cu medicul ei si cu radiologul daca ar beneficia sau nu de pe urma altor tipuri de screening precum RMN. Termosinteza sanului este o tehnologie noua care cred ca e mai buna decat mamografia standard”, a declarat si Dr. Christine Berg, o alta cercetatoare care nu a fost implicate in studiu.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.