Studiu: Femeile care sufera de infectii ale gingiilor au risc mai mare de a face cancer

Femeile aflate la menopauza care sufera de o infectie cronica a gingiilor prezinta un risc cu 14% mai mare de a dezvolta un cancer, in special de esofag, se afirma intr-un studiu publicat marti, informeaza AFP.

Oamenii de stiinta americani al caror studiu a aparut in revista medicala Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention, au constatat, de asemenea, ca aceste femei prezinta un risc semnificativ mai mare de a dezvolta si alte tipuri de cancer – pulmonar, mamar, de vezica biliara si melanom (tumoare agresiva a pielii).

Studiul a fost realizat intre 1999 si 2013 pe un esantion alcatuit din peste 65.000 de femei cu varste cuprinse intre 54 si 86 de ani, care au raspuns unui chestionar referitor la starea lor de sanatate in timpul unei perioade de monitorizare a carei durata medie a fost de opt ani, relateaza si Agerpres.

Studii anterioare au sugerat deja ca persoanele care sufera de o maladie parodontala erau mai inclinate sa dezvolte anumite tipuri de cancer.

Aceasta cercetare este prima la nivel mondial care s-a concentrat in mod specific asupra acestei infectii cronice a gingiilor in raport cu toate tipurile de cancer in cadrul unei populatii de femei de varsta a treia, a subliniat Jean Wactawski-Wende, decan al facultatii de sanatate publica din cadrul Universitatii de Stat New York din Buffalo, principalul autor al studiului.

Tot potrivit cercetatoarei, pentru a determina cu exactitate felul in care o maladie parodontala poate sa induca un cancer, ar mai fi nevoie si de alte studii aprofundate.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.