Studiu: Extirparea ganglionilor la persoanele cu melanom, nu prelungeste durata de supravieturile

Un nou studiu arata ca extirparea ganglionilor din proximitatea tumorilor de care sufera persoanele diagnosticate cu melanom, un cancer agresiv al pielii, nu prelungeste speranta de viata a acestor pacienti.

Rezultatele acestui studiu clinic au fost publicate miercuri in revista medicala americana New England Journal of Medicine, informeaza AFP.

In prezent, odata ce diagnosticul de melanom a fost stabilit, ganglionii din jurul tumorii sunt adeseori extirpati si fac obiectul unei biopsii pentru a determina daca boala — cancer de piele — a inceput sa se extinda in organism.
Noul studiu, realizat pe un esantion de peste 1.900 de persoane diagnosticate cu melanom, este cel mai extins efectuat vreodata pe plan mondial pentru a evalua aceasta procedura medicala si impactul ei asupra sanselor de supravietuire, in comparatie cu pacientii care nu apeleaza la acest tip de interventie, relateaza si Agerpres.

„Rezultatele studiului se vor traduce printr-o scadere neta a numarului de interventii pe plan mondial vizand extirparea ganglionilor din proximitatea tumorilor. Aceste rezultate vor influenta probabil in viitor conceperea unui numar mare de studii clinice despre melanom, ca si terapiile impotriva cancerului”, a spus medicul Mark Faries, codirector al programului anti-melanom si de chirurgie, asociat Institutului de cercetari medicale Cedars-Sinai din Los Angeles, conform surselor mentionate.

„Noua abordare va permite bolnavilor sa evite efectele secundare importante ce rezulta din aceasta interventie chirurgicala si clarifica, de asemenea, lucrurile in vederea punerii la punct a unor noi tratamente”, a estimate si  medicul Omid Hamid, directorul departamentului de cercetari imuno-oncologice si codirector al programului impotriva cancerelor cutanate de la centrul medical Cedars-Sinai din Los Angeles.

De altfel, Profesorul Mark Faries considera ca extirparea ganglionilor poate avea totusi anumite avantaje clinice, permitand medicilor sa evalueze mai bine, cu ajutorul biopsiei, stadiul de propagare in organism a tumorilor si sa determine durata de timp in care cancerul va inceta sa se mai raspandeasca.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.