Studiu: Exercitiile fizice pot duce la scaderea riscului de a dezvolta o forma de cancer

EXERCITII-FIZICE-RISC-SCAZUT-CANCERRiscul de a dezvolta o forma de cancer s-ar putea reduce considerabil in cazul celor care fac exercitii fizice in mod constant.

Aceasta este concluzia unui studiu realizat de cercetatorii de la Institutul national al cancerului din SUA, publicat in „Journal of the American Medical Association, Internal Medicine” si citat de agentia France Presse.

Oamenii de stiinta americani vorbesc de mersul pe jos, alergatul, inotul sau mersul pe bicicleta cu o viteza variind de la „moderat” pana  la „viguros” timp de 150 de minute pe saptamana.

Anterior, sute de studii au analizat legatura dintre activitatea fizica si reducerea riscului de dezvoltare a cancerului de colon, de san si de endometru (tesutul care captuseste uterul), dar rezultatele au fost neconcludente pentru alte tipuri de tumori

Acest studiu nu numai ca a confirmat legatura deja pusa in evidenta intre un grad sustinut de exercitii fizice si cea mai mare scadere a riscului de cancer colorectal, de san si de endometru, dar a extins aceasta constatare si asupra a altor zece tipuri de tumori.

Coform AFP, cercetatorii au detectat o reducere a riscului pentru urmatoarele tipuri de cancer: esofag (-42 la suta), ficat (-27 la suta), pulmonar (-26 la suta), rinichi (-23 la suta), stomac (-22 la suta), endometru (-21 la suta), sange (-20 la suta), colon (-16 la suta) si de san (-10 la suta).

In cele mai multe cazuri, legatura dintre activitatea fizica si riscul scazut de cancer s-a manifestat indiferent de greutatea persoanei si de faptul de a fi fumatoare sau nu. Pentru ansamblul cazurilor de cancer, reducerea riscului care rezulta dintr-un exercitiu fizic regulat si viguros a fost de sapte la suta, scrie si Agerpres.

„Rezultatele noastre arata ca legatura dintre exercitiile fizice si un risc redus de cancer poate fi generalizata la diferite grupuri de populatie, inclusiv in randul persoanelor supraponderale sau obeze si a celor care au fumat”, a declarat dr. Steven Moore, principalul autor al studiului., conform AFP si Agerpres.

In schimb, oamenii de stiinta au constatat o legatura intre activitatile fizice si o crestere cu cinci la suta a riscului de cancer de prostata si cu 27 la suta a melanomului, mai ales in zonele foarte insorite ale Americii.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.