Studiu: Episoadele scurte de activitate fizica intensa pot reduce riscul de deces prematur

Episoadele de activitate fizica intensa in cadrul rutinei zilnice poate contribui la reducerea probabilitatii de deces prematur, cu precadere a riscului asociat afectiunilor cardiovasculare, arata un studiu publicat de agentia Xinhua.

Cercetarea, condus de Centrul Charles Perkins de la Universitatea din Sydney, Australia, ale carui concluzii au fost publicate joi in jurnalul stiintific Nature Medicine, a constatat ca trei pana la patru episoade de cate un minut de activitate fizica viguroasa intermitenta (VILPA) pe zi sunt asociate cu o reducere de pana la 40% a riscului de deces din cauze generale si in urma cancerului. De asemenea, s-a constatat o reducere cu pana la 49% a riscului de deces asociat bolilor cardiovasculare, relateaza si Agerpres.

In plus, 11 astfel de episoade de cate un minut de activitate fizica viguroasa pe zi au fost asociate cu o reducere cu 65% a riscului de deces cardiovascular si cu o scadere cu 49% a mortalitatii asociate cancerului comparativ cu persoanele care nu au inclus niciun episod VILPA in rutina lor zilnica.

VILPA consta in episoade scurte de activitate fizica viguroasa (unul pana la doua minute), cum ar fi alergarea dupa autobuz, reprize de mers rapid in timpul efectuarii unor sarcini obisnuite sau practicarea jocurilor energice alaturi de copii.

Studiul s-a bazat pe date obtinute cu ajutorul dispozitivelor de monitorizare purtate la incheietura mainii, in cadrul UK Biobank, o baza extinsa cu date biomedicale. A fost evaluata astfel activitatea a aproximativ 25.000 de participanti care au declarat ca nu fac sport si alte exercitii fizice in timpul liber.

„Cresterea intensitatii activitatilor zilnice nu necesita timp, nici pregatire, nici abonamente la sala, nici abilitati speciale. Pur si simplu implica accelerarea ritmului in timpul mersului sau efectuarea treburilor casnice cu ceva mai multa energie”, declarat autorul principal al studiului, Emmanuel Stamatakis, profesor la Universitatea din Sydney

Echipa de cercetare a facut apel la actualizarea liniilor directoare si a sfaturilor clinice pentru recunoasterea faptului ca „toate activitatile conteaza”, indiferent de durata.

Etichete: activitate fizica, sport, risc de deces prematur

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.