Studiu despre semnele bolii Alzheimer la tineri

Potrivit unui studiu al oamenilor de stiinta de la Universitatea din Edinburgh, atunci cand te ratacesti mai ales intr-un loc familiar, poate fi unul dintre dintre primele semne ale bolii Alzheimer.

Acest studiu a renit efortul mai multor centre specializate in neurostiinta si a avut ca scop depistarea primelor simptome ale „bolii secolului”, cum este considerat Alzheimer-ul in Statele Unite, chiar in randul tinerilor, relateaza The Independent.

Miza cercetarii este una mare, din moment ce boala nu este diagnosticata de obicei decat in jurul varstei de 60 de ani, punct in care este posibil ca Alzeheimer-ul sa fi provocat deja daune profunde creierului.

Cercetatorii spun ca „rezultatele preliminare” ale studiului, desfasurat pe o perioada lunga de timp, arata ca una dintre expresiile primare ale acestei afectiuni are legatura cu”deprinderile de navigare”.

In acest sens, un exemplu edificator poate fi gasit in filmul Still Alice, in care personajul principal, o profesoara de lingvistica interpretata de Julianne Moore, se rataceste in timp ce face jogging pe ruta obisnuita din fiecare dimineata, scrie Digi24.

Conform sursei mentionate anterior, subiectii studiului au fost impartiti in doua grupuri: unul cu varsta cuprinsa intre 41 si 59 de ani, ale caror rude au fost diagnosticate cu aceasta boala, iar celalalt grup – format din persoane fara legaturi pe linie genetica cu aceasta afectiune.

Concluziile, care urmeaza sa fie publicate in Alzeheimer and Dementia Journal: categoria cu risc ridicat a prezentat dificultati semnificative in capacitatea de orientare.

Partea din creierul acestor subiecti responsabila de sistemul de navigare – hipocampul – avea dimensiuni mai mici decat in cazul celeilalte grupe supusa testelor, se mai arata in rezultatele studiului.

O metoda de analiza folosita a fost testul „Celor 4 Munti”, dezvoltat de neurologul Universitatii Cambridge Dennis Chan. In ce consta testul? Subiectilor li se arata imaginea unui munte si li se cere sa o identifice apoi intr-o selectie de alte patru peisaje montane. Astfel, oamenii de stiinta pot urmari daca exista degradari la nivelul hipocampului.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.