Studiu despre legatura dintre depresie si mortalitatea cauzata de cancer

depresie-cancerPersoanele depresive sau anxioase au o probabilitate mai mare de a deceda din cauza unor tipuri de cancer.

Aceasta este concluzia unui studiu publicat joi, 26 ianuarie 2017.

Potrivit AFP, dupa ce s-a analizat istoricului a peste 160.000 de  persoane adulte din Anglia si Tara Galilor, s-a constatat ca acele persoane care au recunoscut ca sufera din punct de vedere psihic, au murit in proportie mai mare de leucemie, cancer de prostata sau al sistemului digestiv (colon, pancreas sau esofag).

Oamenii de stiinta care au realizat cercetarea subliniaza, totusi ca este vorba despre o concluzie statistica, care nu inseamna neaparat ca exista o legatura de tip cauza-efect intre starea psihica si cancer.

In articolul publicat in revista British Medical Journal scrie ca aceste rezultate se adauga insa numeroaselor indicii privind existenta unei interactiuni intre sanatatea psihica si cea mentala.

In trecut, cercetatorii au mai aratat ca simptomele de depresie si anxietate sunt asociate cu un risc mai ridicat de boli cardiovasculare.

Totusi, autorii studiului nu exclud nici cauzalitate inversa, adica depresia sa fie provocate de  anumite simptome ale unui cancer inca nediagnosticat.

Dr. David Batty, epidemiolog la University College din Londra , sopune ca pentru a clarifica legatura dintre depresie si cancer,  sunt necesare alte studii mai aprofundate.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.