STUDIU: Copiii care nu dorm suficient au un risc mai mare de obezitate

copil-care-doarmeUn copil care nu doarme suficiente ore are un risc mai mare sa sufere de obezitate, conform unui nou studiu publicat in revista de specialitate “Pediatrics”, citat de elmundo.es. Rezultatele studiului arata ca, in cazul copiilor care dormeau mai putine ore, indicele de masa corporala era cu 0,48 unitati mai mare decat al celor care aveau mai multe ore de somn.

Cate ore de somn cresc riscul de obezitate

Studiul a inclus 1.046 de copii. Mamele acestora au completat chestionare despre regimul de viata al copiilor atunci cand acestia aveau sase luni, trei ani, respectiv sapte ani.

Cercetatorii au fost interesati cate ore dormea fiecare copil, atat ziua cat si noaptea. Pentru varsta de sapte ani, autorii studiului au colectat informatii despre greutatea si inaltimea copiilor, procentul de grasime din corp, grasimea abdominala, circumferinta abdomenului si a soldurilor.

In urma acestui studiu, a fost stabilit ca un somn insuficient cu risc de obezitate implica 12 ore de somn intre sase luni si doi ani, sub 10 ore intre trei si patru ani, sub 9 ore intre cinci si sapte ani.

Rezultatele studiului au aratat ca intre copiii participanti la studiu, cei care dormeau cele mai putine ore aveau indici corporali de obezitate si adipozitate. Aceasta asociere a fost observata la copiii de toate varstele incluse in studiu, contrazicand astfel cercetari anterioare care considerau ca doar pana la varsta de cinci ani lipsa somnului suficient poate avea consecinte negative precum obezitatea.

In ce tip de familii copilul risca sa fie privat de un somn suficient

Studiul citat arata ca in familiile cu venituri mici sau cu un nivel de educatie slab copiii nu dormeau suficiente ore, fiind astfel expusi riscului de obezitate. Pe langa acest risc, copiii prezentau riscul de hipertensiune sau boli cardiovasculare.

In acelasi timp, in astfel de familii s-a observat ca nici regimul alimentar al familiei nu era unul adecavt si sanatos, punand astfel si mai mult in pericol sanatatea copiilor.

Copiii mancau in special aperitive, dulciuri si luau mesele in fata televizorului, obisnuinta total contraindicata de nutritionisti.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.