Studiu: Copiii care mananca in fata televizorului au un limbaj mai slab dezvoltat

Copiii care mananca in fata televizorului au in medie un limbaj mai slab dezvoltat, potrivit unui studiu francez care atrage atentia asupra utilizarii ecranelor si a timpului de expunere in cazul celor mici.

”Constatam ca implicarea parintilor si modul in care acestia utilizeaza ecranele este foarte importanta, nu trebuie sa ne concentram exclusiv pe cantitate”, a subliniat Jonathan Bernard, cercetator in cadrul Institutului National de Sanatate si cercetare medicala (INSERM) si autor principal al studiului, in cadrul unui interviu acordat AFP, citat si de Agerpres.

Autorii cercetarii au monitorizat timp de mai multi ani 1.500 de copii, intreband parintii daca cei mici servesc masa cu televizorul pornit, cat de des se intampla acest lucru, precum si care este durata totala petrecuta de copii in fata televizorului, computerului sau jocurilor video.

Potrivit susrelor citate, cercetatorii au evaluat in paralel dezvoltarea limbajului copiilor participanti. Astfel, in cazul copiilor in varsta de doi ani, parintii au indicat cuvintele pe care cei mici stiu sa le pronunte spontan, de pe o lista de 100. Apoi, la trei ani si la cinci ani jumatate, un psiholog le-a masurat ”coeficientul intelectual verbal”, parte din testele de IQ care se refera la aptitudinile legate de schimburile verbale (fluiditatea limbajului, intelegerea, capacitatea de repetare a unor fraze, de a descrie o imagine etc).

Potrivit rezultatelor studiului, nu s-a descoperit o legatura intre timpul total de expunere in fata televizorului si nivelul limbajului la copii.

In schimb, ”expunerea la televizor in timpul meselor in familie este asociata in mod sistematic cu rezultate mai slabe in ceea ce priveste dezvoltarea limbajului” in cazul tuturor varstelor studiate, potrivit cercetarii publicate in Scientific Reports.

Astfel, copiii in varsta de doi ani care servesc masa cu televizorul pornit ”mereu” au in medie un scor inferior cu 5,9 puncte (dintr-un total de maximum 100) in comparatie cu cei pentru care micul ecran nu este ”niciodata” pornit in timpul meselor. Iar acest lucru, ”independent de perioada petrecuta zilnic in fata ecranelor” per ansamblu, mai scrie si Agerpres.

Cativa ani mai tarziu, coeficientul intelectual verbal evaluat la varsta de cinci ani si jumatate s-a dovedit mai mic cu 3,2 puncte la copiii care au fost expusi in permanenta ecranului televizorului in timpul meselor pe cand aveau doi ani, in comparatie cu cei care nu au fost expusi niciodata.

”Inaintea varstei de trei ani, evitati sa lasati copilul intr-o camera unde este pornit televizorul, chiar daca nu se uita la el”, este recomandarea din 2018 a autoritatilor sanitare in pentru parinti.

Specialistii au opinat ca joaca si interactiunea cu un copil sunt cele mai bune modalitati de a contribui la dezvoltarea acestuia.

Etichete: dezvoltare limbaj copii, dezvoltarea limbajului la copii, mancatul la televizor, utilizarea ecranelor in cazul copiilor

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.