Studiu: Cei care fac sport constant au risc mai scazut de cancer

Persoanele care obisnuiesc sa desfasoare activitati sportive in mod constant au un risc mai mic de a face cancer. Potrivit unui studiu realizat recent de o echipa de oameni de stiinta din Statele Unite, lactatul din sange ar putea declansa dezvoltarea si raspandirea cancerului, dar cei care care desfasoare activitati sportive in mod constant au un risc mai mic, in parte datorita faptului ca organismul lor poate elimina mai eficient aceasta substanta, relateaza Agentia Xinhua.

Timp de decenii, lactatul a fost studiat intens in contextul exercitiilor fizice, fiind infatisat ca un produs secundar metabolic nedorit, care se acumuleaza in tesuturi si in sange in timpul antrenamentelor intense, intarind muschii si afectand performantele.

In 1923, laureatul Nobel Otto Warburg din Germania a observat ca celulele canceroase acumuleaza o cantitate mai mare de zahar, sau glucoza, in comparatie cu celulele normale.

Acestea nu reusesc insa sa il transforme in mod eficient in energie, circa 70% sfarsind prin a deveni un produs secundar — lactatul.

Fenomenul, primul semn al faptului ca o celula normala se transforma in una canceroasa ca urmare a unui metabolism celular anormal, este cunoscut drept ”efectul Warburg”, relateaza si Agerpres.

Acest studiu incearca sa faca lumina in ceea ce priveste rolul pe care lactatul il joaca in alimentarea angiogenezei — formarea de noi vase de sange in interiorul tumorilor — in modul in care acesta creeaza un micromediu acid sau in actioneaza in spatiul din exteriorul celulelor canceroase ce contribuie la raspandirea acestora (metastaze).

Cercetarea, publicata recent in jurnalul ”Carcinogenesis”, teoretizeaza modul in care trei factori majori de transcriptie — sau proteine — cu rol in aparitia si dezvoltarea majoritatii tumorilor — HIF-1, cMYC si p53 — declanseaza si functionarea anormala a lactatului in cancer, mai relateaza sursele mentionate.

Lucrarea face o paralela intre ceea ce se petrece in muschii unui atlet in timpul antrenamentelor si ceea ce se intampla in cazul dezvoltarii tumorilor.

Cercetatorii au constata ca persoanele care desfasoara activitati sportive in mod constant au un risc mai mic de cancer in parte datorita faptului ca organismul lor poate elimina mai eficient lactatul acumulat.

Ca urmare, ei precizeaza ca un stil de viata sedentar, asociat cu un consum excesiv de zahar, poate contribui la acumularea de lactat si la declansarea procesului metabolic ce determina dezvoltarea celulelor canceroase.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.