Studiu: Boala Crohn, declansata de un dezechilibru la nivelul florei intestinale

Un dezechilibru survenit la nivelul florei intestinale declansat de o enzima bactericida s-ar afla la originea bolii Crohn, o inflamatie cronica a sistemului digestive.

Aceasta este concluzia unui studiu publicat de curand in jurnalul american ”Science Translational Medicine”, informeaza AFP.

Cercetarea sugereaza ca eliminarea unei parti importante a microbiomului intestinal si apoi reintroducerea unui anumit tip de bacterii „bune” lipsite de aceasta enzima, numita ureaza, ar putea fi eficace pentru tratarea acestei afectiuni.

„In masura in care este vorba despre o simpla enzima responsabila de acest dezechilibru, ea ar putea fi neutralizata. Ideea ar fi sa se recreeze compozitia microbiomului fara bacteriile purtatoare a enzimei ureaza”, a explicat Gary Wu, sef adjunct cu cercetarea gastroenterologiei la Facultatea de Medicina a Universitatii din Pennsylvania, autorul principal al acestei lucrari, citata de AFP si Agerpres.

Disbioza, care poate fi cauzata de inflamatie, administrarea de antibiotice sau de un regim alimentar, este suspectata a fi responsabila de aparitia bolii Crohn si a altor patologii, insa acest mecanism nu este inca pe deplin inteles de oamenii de stiinta.

Mai multe studii efectuate pe subiecti umani si pe soareci au descoperit un tip de bacterii „rele” care se hranesc cu uree, un deseu azotat toxic ce se poate gasi in colon si care joaca un rol important in aparitia disbiozei, mai precizeaza sursele mentionate.

Aportul de bacterii „bune” poate restabili echilibrul sanatos al florei intestinale si reprezinta un potential remediu pentru boala Crohn.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.