Stresul, ucigasul lent din fiecare zi

Stresul poate creste nivelul de colesterolDe-a lungul anilor, de cand vedem stresul ca pe inamicul nr. 1 al vietii cotidiene in care traim, specialistii din mai toate domeniile au dat zeci si sute de sfaturi si au emis pareri despre cum putem evita acest „ucigas lent”, cum a fost numit factorul care sta la baza a tot mai multe boli si afectiuni.

Nutritionistii ne spun ca dieta poate contribui semnificativ la reducerea stresului.

Cardiologii ne spun ca o inima sanatoasa insemna eliminarea stresului, iar un stil de viata sanatos este benefic pentru asta.

Psihologii ne inseamna si ei la evaluari si auto-evaluari asupra principiilor si prioritatilor proprii, astfel incat viata sa curga lin, in limitele acceptate de sine si de societate.

Vorbim de zeci de sfaturi si metode care au un comun un singur lucru: eliminarea stresului.

O statistica realizata acum cativa ani spunea ca circa 40% din romani riscă să cada prada stresului.

Aceste date, insa, par blande in opinia psihologilor, care indica procentaje mult mai mari.

Ei apreciaza ca un procent de 30-40 % inseamna doar ” varful aisbergului”, adica doar cazurile cunoscute si tratate.

Stresul atacă pe oricine, indiferent de condiţia socială, iar îmbolnăvirile din statistici sunt doar cele în care pacienţii s-au prezentat la medic.

„Aproape 80% din romani sunt afectaţi, mai mult sau mai puţin de stres”, este de parere un  reputat specialist in psihologie clinica.

In Bucuresti, spre exemplu, doar  la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Alexandru Obregia” sunt internati, anual, între 27.000 şi 30.000 de pacienti depresivi.

Legatura dintre psihic si fizic

Oamenii  incep prin a fi apatici, dezorientati, isi gasesc cu greu concentrarea si in plus  au senzatia ca parca ” timpul nu le mai ajunge”.

Acestea sunt doar cateva din simptomele stresului cotidian explicate de specialistii care mai adauga faptul ca ” stresul  este o conditie interioara, un mediator intre organism si boala”.

Astfel, multi bolnavi ajung sa trateze afectiuni rezultate de pe urma stresului, dar fara sa stie ce factor declansator sta la baza imbolnavirii.

La data de 28 octombrie se marcheaza Ziua Internationala Antistres in mai multe tari la nivel european.

Si in Romania, anul trecut, Fundatia Internationala „Ana Aslan” a demarat o campanie prin care cerea ca data de 28 octombrie sa devina zi libera, iar romanii sa fie informati asupra pericolului pe care il reprezinta stresul.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.