Stresul poate creste riscul infertilitatii

stres-sarcinaFemeile care au trecut prin perioade de stres, fie in familie fie la locul de munca, au un risc de doua ori mai mare de a nu putea ramane insarcinate. Pierderea locului de munca, dificultati in familie si lipsa unor activitati de relaxare pot contribui major la ridicarea nivelului de stres.

Cauze ale stresului

O persoana tinde sa se confrunte cu un nivel mai mare de stres in fata unui divort, a unor obligatii financiare, in cazul mutarii intr-o alta casa sau intr-un alt oras.

Confirmarea unei boli cronice, confruntarea pentru o perioada mai lunga de timp cu stari de anxietate, depresie, frica, vina sau o stima de sine cazuta pot sa afecteze major o persoana.

Stresul se poate manifesta prin dureri de cap, ameteala, scaderea puterii de concentrare si a atentiei, dureri de stomac.

Afectiuni care sunt declansate de stres

In cazul in care stresul afecteaza o persoana pentru o perioada mai mare de timp, acesta poate sta la baza declansarii unor afectiuni precum hipertensiune, depresie, boli cardiace, ulcer, constipatie sau diaree, probleme dermatologice precum acnee.

Intr-un nou studiu publicat in “Human Reproduction”, citat de well.blogs.nytimes.com, 401 de participante care au renuntat la contraceptive in vederea unei sarcini au fost testate pentru aflarea nivelului de stres printr-un test de saliva.

In timpul studiului, 347 de participante au ramas insarcinate, iar 54 nu. In urma testului efectuat, specialistii au conchis ca femeile care se confruntasera cu un nivel ridicat de stres aveau un risc de 2 ori mai mare de infertilitate.

Specialistii recomanda femeilor care trec prin perioade de stres exercitii de relaxare: yoga, meditatie, activitate fizica regulata.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.