Stiti sa va protejati vara de cancerul de piele?

Stiti sa va protejati vara de cancerul de pieleExpunerea la soare fara masuri de protectie poate determina arsuri majore si chiar aparitia cancerului de piele. La acestea se adauga ignorarea dimensiunii si culorii alunitelor de pe corp. Statisticile arata ca in ultimii 30 de ani, cazurile de cancer de piele sunt intr-o continua crestere. Stiti ce este absolut necesar pentru a nu face cancer de piele?

Cauzele aparitiei cancerului de piele

Prima cauza este expunerea indelungata la soare fara niciun fel de protectie. Persoanele cu un ten deschis sunt direct expuse pericolului. In cazul lor, apar iritatii de piele in locul bronzului.

Persoanele care merg la solar trebuie sa stie ca riscul de a face cancer de piele este foarte ridicat. Peste 60 de ore de solar cresc riscul aparitiei cancerului de piele.

Cum se manifesta aparitia cancerului de piele

Intr-un procent de 80-90% se semnaleaza aparitia carcinomului bazonuclear. El poate sa apara cel mai des pe fata sau pe linia trasata intre buza superioara si ureche. Tumefactia creste cu timpul si isi schimba culoarea. Pacientii trebuie sa mearga la medic in cazul aparitiei tumefactiei. Doar o depistare rapida poate asigura o vindecare usoara.

Carcinomul scuamos poate fi confundat cu un neg. Cu timpul, netratat, poate lua forma unei rani sangerande. Apare de obicei in zona nasului, urechilor si a buzelor cu o posibilitate de extindere rapida.

Care este tratamentul

In cazul carcinomului scuamos, medicii trebuie sa faca o biopsie. In functie de rezultatele biopsiei, carcinomul poate fi extirpate in totalitate.

Dupa analiza nodulilor limfatici santinela, se poate interveni si chirurgical. In cazul in care carcinomul scuamos nu este foarte intins, pacientul se poate vindeca in proportie de 99-100%.

Melanomul malign

Soarele si factorii genetici sunt principala cauza de aparitie a melanomului malign. Acesta apare intr-un procent mult mai scazut, de 1%.

Sunt avertizate in principal persoanele care au foarte multe alunite pe corp, in special cele cu peste 50 de alunite cu un diametru mai mare de 2 milimetri. Alunitele cu un grad ridicat de pericol sunt cele mai mari de 6 milimetri si cu o culoare diferita.

Reusita tratamentului este de peste 90% in cazul melanomului malign cu o grosime mai mica de un milimetru.  Procesul de supravietuire scade la 70% daca nodulii limfatici din zona sunt afectati.

Stire preluata de pe Comunicate medicale

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.