Start “Fii un pacient ACTIV”

pozaconferinta fii un pacient activPacientii romani nu isi cunosc prea bine drepturile si sunt printre cei mai putin informati din Europa. De acum, insa, lucrurile se pot schimba.

Pacientii romani, cei mai dezinformati pacienti europeni

Raportul “Puterea pacientilor europeni” prezentat la Bruxelles, arata ca pacientii  din Romania sunt printre cel mai putin informati pacienti din Europa, ocupand locul 30 in topul celor 50 de tari europene.

S-a constatat ca ocuparea acestui loc codas tine de  de lipsa de resurse financiare, de informare si de implicare a pacientilor in luarea deciziilor privind propria sanatate.

„Un pacient activ= un pacient sanatos”

Cati oameni nu au platit o analiza sau mai multe doar pentru ca nu stiau ca ar putea fi gratuita daca au trimitere de la medicul de familie?

Cati oameni nu stiu ca au la dispozitie controale perodice gratuite?

Cati oameni stiu ca pot cere o a doua opinie?

Miercuri, 24 septembrie, la Bucuresti s-a lansat  Campania de informare “Fii un pacient ACTIV”, care are rolul de a informa si promova  drepturile pacientilor atat catre beneficiarii de servicii medicale, cat si catre personalul din sistemul medical.  Campania este initiata de Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania, cu sprijinul ECC Romania – Centrul European al Consumatorilor si al Dr. Florin Ioan Balanica, Consultant Personal de Sanatate, si cu parteneriatul Societatii Nationale de Medicina Familiei.

Presedintele Asociatiei pentru Protectia Consumatorului a vorbit la evenimentul de lansare al campaniei despre drepturile pe care orice pacient ar trebui sa stie ca le are.

„Campania „Fii un Pacient ACTIV!” este un indemn adresat consumatorilor romani de a-si schimba mentalitatea in privinta serviciilor medicale. Vrem ca pacientii romani sa-si constientizeze drepturile, sa le ceara atunci cand acestea sunt ignorate, vrem ca sanatatea sa nu mai fie o preocupare doar in cazurile in care ne este rau sau ne doare ceva. Este timpul sa nu mai asteptam ca schimbarea sa vina de la altii, ci sa o impunem noi insine. Este timpul sa nu mai fim ignoranti, pentru ca sanatatea face diferenta intre viata si moarte”, a afirmat Conf. Univ. Dr. Costel Stanciu, presedinte APC Romania.

Drepturile pacientilor asigurati:

– Dreptul la informatie medicala

– Dreptul  la confidentialitate si viata privata

– Dreptul sa aleaga cele mai sigure metode privind sanatatea reproducerii

– Dreptul la tratament si ingrijiri medicale corespunzatoare

– Dreptul de a  cere o alta opinie medicala

– Dreptul  la consultatii preventive

– Dreptul  si la servicii medicale acordate de un medic acreditat din afara spitalului

– Dreptul  la despagubiri in cazurile de malpraxis

– Dreptul  de a-si exprima consimtamantul

Campania „Fii un pacient ACTIV” va cuprinde informari de presa, informari directe, online marketing si workshop-uri dedicate pacientilor si specialistilor din sistemul medical.

Informarile directe vor fi indreptate catre pacienti, cu sprijinul asociatiilor de pacienti si asociatiilor de medici de familie, precum si catre personalul din sistemul medical, cu sprijinul asociatiilor profesionale, dar si a spitalelor si clinicilor.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.