„Sport pentru sanatate” – parteneriat intre CNAS si Institutul Sportiv Roman

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) si Institutul Sportiv Roman au semnat protocolul de parteneriat „Sport pentru sanatate”, care vizeaza conceperea, dezvoltarea si implementarea unor programe specializate privind incidenta sportului in domeniul sanatatii.
„Recent am anuntat ca CNAS intentioneaza sa treaca de la medicina omului bolnav la medicina omului sanatos, sa puna accent pe prevenirea si depistarea precoce a imbolnavirilor. Unul din elementele-cheie ale preventiei imbolnavirilor este stilul de viata sanatos, care inseamna nu doar evitarea exceselor alimentare sau de alta natura, ci si petrecerea de timp in aer liber, cu activitati sportive. Vorbim nu de sport de performanta, ci de sport de intretinere, a carui practicare in masa trebuie s-o redescoperim si s-o relansam, pentru ca prea multi cetateni din pacate sunt tributari sedentarismului si spatiilor inchise. Institutul Sportiv Roman este un partener esential in acest scop”, a declarat presedintele CNAS, Razvan Vulcanescu.

Adrian Socaciu, presedintele Institutul Sportiv Roman, a precizat ca importanta sportului pentru sanatate nu poate fi contestata si este mai bine sa previi decat sa tratezi.

„Protocolul de colaborare Sport pentru sanatate are la baza principiul prevenirii. Sportul creste durata de viata, activizeaza metabolismul, imbunatateste functia pancreasului si normalizeaza glicemia, mentin sanatatea inimii si a creierului, sunt doar cateva dintre beneficiile sportului pentru sanatate. Iar Romania are mare nevoie de sport pentru a se mentine sanatoasa, in contextul in care 63% dintre romani nu practica niciodata niciun tip de activitate sportiva, iar 55% din populatia Romaniei este supraponderala”, a declarat Adrian Socaciu, presedintele Institutul Sportiv Roman.

Protocolul mai prevede si participarea CNAS ca partener institutional la mai multe evenimente pentru promovarea sportului si a sanatatii prin sport organizate de ISR, unul dintre acestea fiind Forumul Sportului Romanesc.

Totodata, documentul cuprinde modalitatile concrete in care cele doua parti vor colabora pentru indeplinirea obiectivelor pe care si le-au propus in comun. La baza colaborarii bilaterale stau principiile transparentei si profesionalismului in valorificarea cunostintelor si a experientei pe domeniul de competenta al activitatii fiecarei parti.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a prezentat in acest an planul de actiune globala pentru promovarea activitatii fizice, prin care doreste sa reduca cu 15% sedentarismul in randul adultilor si al adolescentilor, pana in anul 2030.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.